Receptbeskrivning

Helstekt oxfilé med svampsky och italiensk potatispuré

Ingredienser för
800 g oxfilé helst mittbit gärna ekologisk
smör
flingsalt
svartpeppar nymald
300 g svamp
1 st schalottenlök(ar)
2 msk smör
3 dl kalvbuljong stark
2 msk balsamvinäger
salt
vitpeppar nymald
800 g mjölig(a) potatis(ar)
1.5 dl standardmjölk varm
1.5 msk olivolja ca
1 tsk smör
1 dl parmesanost riven
2 msk pinjenötter rostade (rostade i torr panna ca 2 minuter)
salt
vitpeppar nymald


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Oxfilé

1. Ta köttet ur kylen 20 minuter före tillagningen. Putsa det från eventuella senor. Hetta upp smör i en panna och vänta tills det tystnat.

2. Lägg i köttet och bryn det hastigt runtom så det får en vacker stekyta. Salta och peppra väl. (Så här långt kan du förbereda.)

3. Sätt ugnen på 150 grader. Stick en stektermometer inställd på 60 grader i tjockaste delen och låt köttet gå klart i ugnen. Det tar ca 30 minuter. Låt köttet vila i smörpapper innan det skärs upp.

Svampsky

1. Skär svampen i mindre bitar, finhacka löken och bryn det mjukt i 2 msk smör. Salta och peppra.

2. Häll i buljongen och låt det koka ihop utan lock ca 6-8 minuter.

3. Avsluta med balsamvinäger och låt det sjuda ytterligare en minut. Blanka av med en tesked smör och smaka av med salt och peppar.

Italiensk potatispuré

Len som bomull med sälta från parmesanost och nötsmak från pinjekärnorna.

1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten.

2. Vispa sönder den tillsammans med den varma mjölken, lite i taget, till en slät puré. (Du kan använda elvisp.)

3. Rör ner olja, men spara lite till dekoration, samt smör, parmesanost och pinjekärnor.

Montering:

Skär upp tunna skivor av köttet och salta och peppra på snittytorna. Lägg en klick puré på varje tallrik, droppa över lite olja och lägg på några köttskivor. Skeda över lite svampsky och servera genast. En grön lättkokt grönsak är gott till. Exempelvis gröna bönor eller sparris.

Text Liselotte Forslin


Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

Visningar: 427
Inlagt 2012-09-01 19:22:29