Receptbeskrivning

Västerbottenostpaj

Ingredienser för
4 dl mjöl
170 g smör
2 msk vatten - iskallt
1 nypa salt
1 st ägg
.
400 g västerbottenost - riven
3 dl vispgrädde
3 dl mjölk
5 st ägg
1 tsk socker
tsk salt


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Blanda salt och mjöl i en större bunke. Tärna det kalla smöret och nyp ihop det med mjölet.
Tillsätt drygt 2 msk kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut i en pajform, se till att kanten är hög eftersom pajjen kommer "krypa ihop" under gräddningen.
Nagga pajskalet och ställt kallt 20-30 minuter.

2. Ta ut pajskalet och pensla det med uppvispat ägg. Förgrädda pajskalet längst ner i ugnen, på 200 grader, i ca 10 minuter.

3. Ta ut pajskalet och låt det svalna på galler. Sänk ugnen på 150 grader.

Under tiden gör du fyllningen.

4. Riv osten på den grova sida av rivjärnet.
Koka upp mjölk och grädde och dra den från plattan efter att det fått ett uppkok.
Tillsätt därefter den rivna osten, rör tills osten smält helt.
Blanda ner ett ägg i taget, rör med en visp så att äggen blandas jämnt i ägg- och gräddsmeten.
Krydda med en socker och salt.

5. Grädda pajjen i mitten av ugnen i 45 minuter. När du tar ut pajjen kommer den vara uppsvälld, men det är helt i sin ordning. Peta inte på den utan låt den helt enkelt stå och lugna sig i godan ro medan du gör en god sallad och dukar bordet!

Visningar: 561
Inlagt 2012-09-06 10:12:56