Receptbeskrivning
Grovt fruktbröd i form
Ingredienser
för
250 g rågkross
2 tsk salt
5 dl vatten
1 dl fikon
1 dl aprikoser
1 dl russin
450 g vetemjöl
110 g rågmjöl
1 dl olivolja
3 msk sirap
40 g jäst
1 dl solrosfrön
2 tsk salt
5 dl vatten
1 dl fikon
1 dl aprikoser
1 dl russin
450 g vetemjöl
110 g rågmjöl
1 dl olivolja
3 msk sirap
40 g jäst
1 dl solrosfrön
Beskrivning
Steg 1: Blanda rågkross, salt och kallt vatten i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar.
Lägg den torkade frukten i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt stå i blöt i minst 4 timmar.
Låt frukterna rinna av i ett durkslag, ställ åt sidan.
Steg 2: Blanda krossblandningen med alla ingredienser under steg 2.
Arbeta degen i en hushållsmaskin i 10 minuter eller 15 minuter för hand. Degen ska vara kladdig och röras kraftigt, inte knådas.
Hacka den avrunna frukten grovt och arbeta in i degen. Låt jäsa 30 minuter i bunke.
Fördela degen i smorda brödformar. Strö på solros- och sesamfrön. Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar under bakduk.
Sätt ugnen på 200°C.
Ställ brödformarna på nedre falsen i ugnen och sänk temperaturen till 175°C. Grädda bröden i ca 1 timme. Innertemperaturen ska vara 98°C.
Stjälp uppbröden ur formarna och låt svalna på galler.
För alla
Fri från ägg. Fri från laktos och mjölkprotein om lämpligt matfett, t ex olja, används till formarna. Innehåller gluten.
Visningar: 282
Inlagt 2012-09-06 21:21:57

