Receptbeskrivning

Penne med stora köttbullar i tomatsås

Ingredienser för
500 g penne eller annan kort pasta
375 g passerade tomater
375 g krossade tomater
3 msk olivolja
1 st gul lök, delad i halvor
1 st vitlöksklyfta, lätt krossad
1 dl rödvin
2 st basilikastjälkar
1 socker, ca 0.5 tsk
1 tsk salt
350 g köttfärs
2 dl brödsmulor/små, små bitar av dagsgammalt b
1.5 msk vatten
2 st ägg
1 dl parmesanost
3 msk persilja, finhackad
1 msk olivolja
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 dl solrosolja till stekning
2 msk parmesanost, färskriven


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Koka upp lättsaltat pastavatten under lock i en kastrull under tiden som tomatsåsen tillreds.
2. Lägg ner pastan så att den är färdigkokt, "al dente", samtidigt som tomatsåsen är klar.
3. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen och låt den rinna av i ett durkslag.
4. TomatsåsVärm under tiden olivolja i en kastrull, tillsätt gul lök och vitlök och fräs dem 3–4 minuter utan att de tar färg.
5. Häll i tomater och vin, tillsätt basilika, socker och salt. Koka såsen under tiden som köttbullarna tillreds.
6. KöttbullarHäll brödsmulorna i en skål, skeda över lite vatten och rör om.
7. Lägg i köttfärsen och rör i ägg, parmesanost, persilja, olivolja och smaka av med salt och peppar.
8. Rör samman allt och forma sedan färsen till stora köttbullar, ca 12 stycken.
9. Under tiden pastan kokar, hetta upp solrosolja i en stekpanna.
10. Fritera köttbullarna runt om i ca 5 minuter. Vänd dem med två matskedar så att de får fin stekyta runtom.
11. Lyft över köttbullarna på hushållspapper och låt dem rinna av någon minut.
12. Ta upp lök och vitlök ur tomatsåsen.
13. Lägg försiktigt ner köttbullarna och låt dem puttra i såsen några minuter.
14. Vid serveringServera pastan med köttbullarna vid sidan om, häll tomatsås på pastan och strö över lite parmesanost.

Visningar: 393
Inlagt 2012-09-08 18:58:39