Receptbeskrivning

Tomat-tarte

Ingredienser för
500 g små plommontomater
4 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 msk crema di balsamico
2 tsk provencalska örter
1 nypa socker
flingsalt och nymald svartpeppar
1 kg smördegsark
lite färsk timjan till dekoration


  45 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Ett fint recept från leparfait.se

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en gjutjärnspanna som tål ugnsvärme. Börja med att skära ut en cirkel av smördegen som är lika stor som pannan. Skala och halvera vitlöksklyftorna på längden. Hetta upp oljan i pannan. Fräs vitlök hastigt så den får lite färg. Ta upp och lägg den åt sidan.

Tillsätt tomaterna och låt de fräsa med cirka 1 minut. Häll på balsamico, örter, lite socker och rejält med salt och peppar.

Ta pannan från värmen och lägg på smördegslocket. Tryck ner kanterna längs pannans insida och stick små hål med en vass kniv här och där. Grädda i ugnen cirka 15 minuter tills degen fått färg.

Ta ut pannan och låt den svalna cirka 10 minuter. Om det bildats mycket vätska från tomaterna så försök hälla bort det mesta. Sätt en stor tallrik ovanpå och vänd hastigt upp och ner. Garnera med timjan. Strö eventuellt på lite flingsalt.

Ät tarten avsvalnad med bara händerna till ett glas sauvignon blanc.

Visningar: 139
Inlagt 2012-09-10 21:31:25