Receptbeskrivning

Lindas laxgratäng

Ingredienser för
700 g laxfilé
salt
pepparmix
150 g chèvre
2 dl crème fraiche
5 st soltorkade tomater
1 msk dragon
1 msk sesamfrön
4 tomater
2 vitlöksklyftor
1 tsk oregano
potatismos


  60 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 250°C.
Ta bort skinnet och ev ben från laxen. Lägg den i en smord ugnssäker form. Salta och strö på rejält med pepparmix.
Skär osten i mindre bitar. Mixa den med crème fraiche tills blandningen är slät och krämig. Strimla väl avrunna marinerade tomater och blanda ner dem tillsammans med dragon. Smaksätt ostkrämen med lite salt och peppar.
Bre ostkrämen över laxen. Strö på sesamfrön. Skär bort blomfästet på tomaterna och stick ner vitlöksstrimlor. Krydda med torkad oregano. Lägg tomaterna vid sidan av laxen.
Ställ in mitt i ugnen, 15-20 minuter, tills laxen är genomstekt och ytan har fått fin färg.
Servera med potatismos. Den som vill kan klicka potatismoset vid sidan av laxen när ca 10 minuter återstår av gratineringen.
Man kan göra gratängen extra festfin genom att lägga på skalade räkor eller kräftstjärtar innan man brer över getosttäcket.

Visningar: 686
Inlagt 2012-09-13 08:40:31