Receptbeskrivning
Chokladkolapaj med vaniljglass och jordgubbar
Ingredienser
för
3.5 dl vetemjöl
100 g smör
2 st äggula(or)
3 msk vatten kallt
1 msk socker
1 st kakformar pajform ca 24 cm i diameter
1.5 dl farinsocker brunt
1.5 dl grädde
3 tsk kakao
1.5 dl ljus sirap
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 st äggula(or)
3 msk vatten kallt
1 msk socker
1 st kakformar pajform ca 24 cm i diameter
1.5 dl farinsocker brunt
1.5 dl grädde
3 tsk kakao
1.5 dl ljus sirap
100 g smör
1 tsk vaniljsocker
Beskrivning
1 paj ca 8-10 port1. Blanda mjöl, smör, äggulor och socker i en matberedare med kniven monterad. Blanda samman degen i korta intervaller. Tillsätt iskallt vatten mot slutet, blanda färdigt.2. Kavla ut pajdegen på mjölat bakbord och täck pajformen med degen. Skär bort överflödig deg. Grädda pajskalet i ugn 225 grader 15-20 minuter. För att undvika att pajdegen ramlar ned från kanterna kan man täcka pajen med folie och fylla på med råa gula ärtor och därefter baka pajskalet. Beräkna i så fall ytterligare 5 minuter gräddningstid. Låt pajskalet svalna.3. Koka ihop alla ingredienserna utom smör till kolan. Koka ca 30 minuter tills temperaturen är 118 grader (använd en stektermometer). Ta kolan från värmen, klicka i smöret och blanda väl. 4. När pajskalet är svalt och kolan svalnat något: slå kolan i pajskalet och ställ i kylskåp för att stelna. Servera med vaniljglas och gärna färska jordgubbar.Receptet är framtaget av Tastelines matkreatör Sara GhislerReceptet ingår i festmenyn:Oväntat besökFörrätt: Fransk löksoppaHuvudrätt:KöttfärspajEfterrätt:Chokladkolapaj med vaniljglass och jordgubbarMölstads vintips till Chokladkolapaj:En Sauternes eller en tysk Beerenauslese blir en favorit.
Visningar: 221
Inlagt 2012-09-29 07:51:15

