Receptbeskrivning
Lions blombröd
Ingredienser
för
50 g jäst
6 dl vatten eller mjölk
1 dl solrosolja
1 msk salt
1 msk sirap
2 msk brödkryddor, malda
13 dl vetemjöl ca
1 st rödbetor stor
1.5 dl spenat hackad
ägg till pensling
6 dl vatten eller mjölk
1 dl solrosolja
1 msk salt
1 msk sirap
2 msk brödkryddor, malda
13 dl vetemjöl ca
1 st rödbetor stor
1.5 dl spenat hackad
ägg till pensling
Beskrivning
Degen: Smula ner jästen i en bunke. Häll på rumsvarmt vatten eller samma mängd mjölk, samt olja, salt, sirap och kryddor. Rör ihop blandningen och tillsätt 10 dl mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg, gärna med hjälp av en assistent. Tillsätt ytterligare mjöl tills degen enkelt släpper från bunken. Lägg upp degen på ett mjölat bakbord och lägg undan en tredjedel av degen. Låt resten jästa 30 min under en handduk. Färgning: Dela tredjedelen i två delar. Skala och råriv en rödbeta. Blanda ner 1 dl rödbetsriv och drygt en dl mjöl i den ena degen så att den blir rosafärgad. Tillsätt mer mjöl om degen blir kletig. Blanda den andra degen med hackat spenat och 1,5 dl mjöl så att den blir grönfärgad. Låt degarna jäsa 30 min under en handduk.Utbakning: Dela den vita degen i tre delar som var och en bakas ut till en platta, ca 25 x 12 cm.Dela vardera av de färgade degarna i fyra delar. Lägg undan en fjärdedel av varje och rulla resterande tre delar i 24 cm långa längder. Lägg en röd och en grön längd på varje platta.Vira den vita degen tätt kring de färgade med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt limporna jäsa 30 min under en handduk.Dekoration: Gör mönster av de undanlagda degbitarna: blommor och blad, hjärtan eller andra krumelurer. Lägg inte på dekorationerna förrän limporna jäst klart. Annars sprider dekorationerna ut sig på limpan medan den jäser. Pensla limpan innan med uppvispat ägg så att dekorationerna fastnar. Pensla även ovanpå så att hela brödet blir vackert glansigt.Skåra eventuellt brödet i kanterna så får det bättre utrymme att växa i ugnen och spricker inte så lätt.Sätt ugnen på 200 grader. Baka bröden i 30 minuter eller använd en termometer. Brödet är klart när innertemperaturen är 98 grader.Foto: Katja KristofersonRecept: Alice Brax
Visningar: 597
Inlagt 2012-09-18 11:05:43

