Receptbeskrivning
Snabba nyttiga havrebullar
Ingredienser
för
Beskrivning
3 dl havregryn2 dl rågflingor5 dl vätska (fil, vatten, mjölk eller lite av varje)2 tsk salt2 msk sirap50 g jäst1 dl vetegroddar (kan uteslutas)2dl dinkelmjöl1 dl rivna morötter4-5 dl vetemjöl ( en del av mjölet kan bytas ut mot fullkornsvetemjöl)Värm vatten eller mjölk till nästan kokpunkt (OBS! Ej filen!). Blanda havregryn och rågflingor i en bunke och slå över vätskan. Om du använder fil rör du i den när mjölken/vattnet svalnat lite. Rör om och låt svalna. Blanda därefter i salt, sirap och morötter. Kontrollera temperaturen så att blandningen är fingervarm (37 grader).Tillsätt jästen (utrörd i lite mjölk eller vatten) samt vetegroddar. Häll i dinkelmjöl och tillsätt därefter vetemjölet. Arbeta degen väl. Den ska vara fast, men lite klibbig.Klicka ut degen med en sked på ett smörat bakplåtspapper.Låt jäsa 20 minuter.Pensla med mjölk och strö över havregryn.Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 minuter. Låt svalna på galler.
Visningar: 608
Inlagt 2012-09-18 11:00:48

