Receptbeskrivning

Chokladfudgetårta

Ingredienser för
150 g smör
2 st ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kaffe kallt
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk bakpulver
1.5 dl vispgrädde
1.5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
100 g mörk choklad (gärna 70 proc kakaohalt
75 g smör rumstempererat
1 msk kakao


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
ca 10 bitar

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret och låt det svalna.
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker.
Tillsätt kaffet.
Sikta i mjöl, kakao och bakpulver.
Rör i det smälta smöret.

3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
Låt kakan svalna i formen.

4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull.
Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet.
Ta kastrullen från plattan och rör i smöret.
Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.

5. Pudra över kakao.

Receptet kommer från ”Choklad” (Natur & Kultur) av Elisabeth Johansson
Foto: Susanna Blåvarg

Visningar: 241
Inlagt 2012-09-22 11:26:45