Receptbeskrivning

Jamie Olivers chili con carne

Ingredienser för
2 st medelstora lökar
2 st vitlöksklyftor
2 st medelstora morötter
2 st selleristjälkar
2 st röda paprikor
olivolja
1 tsk chilipulver
1 tsk malen spiskummin
1 tsk kanel
flingsalt och nymalen svartpeppar
400 g kikärter på burk
400 g röda kidneybönor på burk
800 g krossade tomater på burk
500 g nötfärs
ett litet knippe färsk koriander
2 msk balsamvinäger
400 g basmatiris
500 g naturell yoghurt
230 g färdig guacamole
1 st lime


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Skala och finhacka lök, vitlök, morot och selleri - bry dig inte om tekniken, bara hacka på tills allt är finhackat. Dela paprikorna på mitten, skär bort stjälkarna, kärna ur och hacka grovt. 2. Ta fram din största traktörpanna eller liknande och sätt den på medelvärme. Tillsätt två skvättar olivolja och alla hackade grönsaker. tillsätt chilipulver, spiskummin, kanel och en generös nypa salt och peppar. Stek i cirka 7 minuter, tills allt har mjuknat och börjat få lite färg. Rör om varje halvminut. 3. Tillsätt de avrunna kikärterna, de avrunna kidneybönorna samt krossade tomater. Tillsätt färsen, dela eventuella klumpar med en träslev. Fyll en av de tomma tomatburkarne med vatten och häll det i pannan. 4. Nyp av korianderbladen och lägg dem i kylen. Skölj stjälkarna, finhacka och rör ner i maten. Tillsätt balsamvinäger och smaka av med en rejäl nypa salt och peppar. 5. Låt koka upp, sänk sedan värmen och koka sakta med locket på glänt i cirka 1 timme, rör om då och då så att inget fastnar. 6. Servering: nykokt ris är perfekt till Chili con carnen. Lägg upp ris och chili i stora djupa tallrikar eller ställ fram allt på bordet och låt folk förse sig själva. Om du inte är sugen på ris är det lika gott med couscous till eller bara med ett stycka färska bröd med knaprig skorpa. Ställ fram små skålar med naturell yoghurt och limeklyftor på bordet och strö korianderbladen över chilin.

Visningar: 314
Inlagt 2012-09-29 01:29:20