Receptbeskrivning
Lammstek med senapssås, bacon och kantareller
Ingredienser
för
1 st lammstek, (800 g) urbenad
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
6 st timjan
600 g mandelpotatisar, små
1 tsk salt
1 msk olivolja
200 g svamp, t ex kantareller
2 st schalottenlökar
1 st bacon, (140 g)
1 msk olivolja
2 krm salt
1 dl vin, rött
2 dl vatten
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk timjan, hackad
2 msk senap, skånsk
400 g vitkål
2 msk smör
2 msk honung
2 msk citron, pressad
1 tsk salt
1 tsk salt
1 krm grovmald svartpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör
6 st timjan
600 g mandelpotatisar, små
1 tsk salt
1 msk olivolja
200 g svamp, t ex kantareller
2 st schalottenlökar
1 st bacon, (140 g)
1 msk olivolja
2 krm salt
1 dl vin, rött
2 dl vatten
1 msk kalvfond, koncentrerad
2 tsk maizena majsstärkelse
1 tsk timjan, hackad
2 msk senap, skånsk
400 g vitkål
2 msk smör
2 msk honung
2 msk citron, pressad
1 tsk salt
Beskrivning
1. Lamm: Sätt ugnen på 150°. Salta och peppra lammsteken. Bryn den runt om i olivolja och smör. Lägg kött och timjan i en ugnssäker form och stek mitt i ugnen till 58° innertemperatur ca 1 timme. Ta ut steken och låt den vila ca 15 min innan den skärs i skivor.
2. Potatis: Höj ugnsvärmen till 225°. Skala mandelpotatisen och blanda den med salt och olivolja i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.
3. Sås: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Stek svampen i olivolja ca 1 minut. Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare ca 3 min.
4. Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp. Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen och låt koka upp. Blanda ner timjan och senap precis före servering.
5. Kål: Skär vitkålen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Stek vitkålen i smör, ca 1 minut. Tillsätt honung, citronsaft och salt och stek ytterligare ca 3 min.
6. Servera lammet med sås, potatis och vitkål.
2. Potatis: Höj ugnsvärmen till 225°. Skala mandelpotatisen och blanda den med salt och olivolja i en ugnssäker form. Tillaga mitt i ugnen ca 30 min tills den är mjuk och fått fin färg.
3. Sås: Ansa och skär svampen i mindre bitar. Skala och hacka löken. Strimla baconet. Stek svampen i olivolja ca 1 minut. Tillsätt bacon, schalottenlök och salt och stek ytterligare ca 3 min.
4. Häll på vin, vatten och fond och låt koka upp. Häll över i en kastrull och låt koka ca 5 min. Blanda majsstärkelsen med lite kallt vatten. Rör ner redningen och låt koka upp. Blanda ner timjan och senap precis före servering.
5. Kål: Skär vitkålen i ca 2 x 2 cm stora bitar. Stek vitkålen i smör, ca 1 minut. Tillsätt honung, citronsaft och salt och stek ytterligare ca 3 min.
6. Servera lammet med sås, potatis och vitkål.
Visningar: 282
Inlagt 2012-09-29 17:42:06

