Receptbeskrivning

Vit choklad och citrontarte

Ingredienser för
0.5 dl florsocker
100 g smör
0.5 dl mandel
0.5 krm salt
1 st ägg
2 dl mjöl
2 st citron(er)
1 st gelatinblad
150 g vit choklad
100 g smör
0.5 dl vitt vin eller champagne
1 st ägg
2 st äggula(or)
1.5 msk socker


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Rör florsocker och smör mjukt och fluffigt. Mal mandeln och tillsätt den. Rör ner salt och ägg och till sist mjölet. Låt degen vila i kylskåpet 1 timme.

2. Sätt ugnen på 175 grader.

3. Kavla ut hälften av degen på mjölat bakbord och klä en pajform ca 20 cm i diameter med degen. Ställ kallt ytterligare 15 minuter. Nagga botten med en gaffel.

4. Grädda i ca 20 minuter tills tarten har fått fin färg. Gör sedan likadant med resten av degen.

5. Tvätta citronerna och raspa av skalet. Pressa ur saften. Blötlägg gelatinbladet.

6. Smält choklad och smör i en bunke över hett vattenbad. Tillsätt citronrasp och vin och mixa helt slätt med stavmixer. Eller kör i matberedaren. Det ser ut som om smeten har skurit sig men den blir slät efter att man mixar den.

7. Vispa samman ägg, äggulor, socker och pressad citron i en rostfri kastrull. Sätt den på svag värme och hetta upp under ständig vispning. Ta bort från värmen när blandningen har tjocknat.

8. Krama ur gelatinbladet och lägg det i det varma äggvispet. Rör om så att det löser sig.

9. Rör ner äggblandningen i chokladen. Häll det i mördegsskalet och låt svalna. Ställ i kylskåpet.

10. Vid serveringen: Garnera med färska bär eller med riven vit choklad.

Visningar: 704
Inlagt 2012-10-01 20:10:50