Receptbeskrivning

Ciabatta (glutenfri)

Ingredienser för
25 g jäst färsk
2 dl vatten kallt
4 msk rapsolja
1 tsk havssalt
5 dl mjölmix fin glutenfri


  80 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Smula jästen i en bunke.
Blanda ner övriga ingredienser och blanda med en trägaffel tills du får en jämn och tjock smet.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Klicka ut smeten i tre högar och forma dom med mjölade händer till smått avlånga ciabattabröd (jag gillar höga bröd, så jag har dom väldigt höga).
Låt bröden jäsa under bakduk i ca 50 min (dragfritt och vid ca 18 gradig rumstemperatur, EJ nära värmekälla tex spisen!).
Sätt ugnen på 250 grader.
Grädda dina ciabattabröd mitt i ugnen i ca 15-20 min (det står 20 min i boken, men min ugn är så kraftfull så jag har dom i ca 15 min, ha koll!).
Jag brukar lägga en stor bit aluminiumfolie över bröden när det är ca 5-7 minuter kvar av gräddningen, för jag vill bevara den gyllene färgen (annars kan dom bli rätt mörka).
Låt svalna på galler en stund.
Ät direkt, eller linda in i en duk om dom ska ätas lite senare. Annars frys dom direkt när dom svalnat något.

Jag gillar inte hårda ytor på bröd, men vill du ha en hårdare/knaprigare yta, så kan du klappa in lite mjöl ovanpå bröden innan du ska jäsa dom. Du kan också skippa bakduken när du tagit ut dom ur ugnen, så får dom en lite hårdare yta.

Tips; Jag provade göra dessa med hackad dill i, till en middag, och det blev jättegott! Sen provade jag, med samma dillbröd, smöra ett tunt vitlökssmör på och rosta snabbt i ugnen och det blev supergott!

Visningar: 572
Inlagt 2012-10-03 19:53:59