Receptbeskrivning
Östergårdsskolans fiskgratäng
Ingredienser
för
4 st portionsbitar av färsk fiskfilé, gärna ryg
2 msk smör
1 st liten vitlöksklyfta
1 dl panko alt vanlig ströbröd
1 kruka bladpersilja
1 dl riven lagrad ost, t ex prästost, (17%)
smör + rapsolja
salt + nymald svartpeppar
1 st schalottemlök
2 dl lätt créme faiche
1 dl standard mjölk
1 msk fiskfond
1 st lime
1 kruka gräslök
smör
salt + nymald svartpeppar
800 g färskpotatis
1 mixsallad, (150 g)
1 körsbärstomater, (250 g)
2 msk smör
1 st liten vitlöksklyfta
1 dl panko alt vanlig ströbröd
1 kruka bladpersilja
1 dl riven lagrad ost, t ex prästost, (17%)
smör + rapsolja
salt + nymald svartpeppar
1 st schalottemlök
2 dl lätt créme faiche
1 dl standard mjölk
1 msk fiskfond
1 st lime
1 kruka gräslök
smör
salt + nymald svartpeppar
800 g färskpotatis
1 mixsallad, (150 g)
1 körsbärstomater, (250 g)
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Skrubba och koka potatisen mjuk 15–20 min.
3. Smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Rör om.
4. Smörj en ugnsfast form med 1 tsk raps-olja. Lägg i fiskfiléerna och pensla dem med smöret. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Stek panko eller ströbröd gyllenbrunt i 1 msk olja i en medelvarm panna.
6. Plocka och finhacka persiljan. Blanda ströbröd, ost och persilja. Fördela smulet över fisken. Baka i ugnen 10–12 min tills fisken är färdig (54° innertemperatur).
7. Gräslökssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i 1/2 msk smör. Vispa ner crème fraiche, mjölk och fond. Sjud ca 5 min. Finhacka gräslöken och pressa limesaft och tillsätt till såsen. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Mixa allt till en slät, grön sås.
8. Servera fisken med kokt potatis, gräslökssås och en grönsallad med tomater.
2. Skrubba och koka potatisen mjuk 15–20 min.
3. Smält smöret och pressa i vitlöksklyftan. Rör om.
4. Smörj en ugnsfast form med 1 tsk raps-olja. Lägg i fiskfiléerna och pensla dem med smöret. Krydda med 1 tsk salt och 1 krm peppar.
5. Stek panko eller ströbröd gyllenbrunt i 1 msk olja i en medelvarm panna.
6. Plocka och finhacka persiljan. Blanda ströbröd, ost och persilja. Fördela smulet över fisken. Baka i ugnen 10–12 min tills fisken är färdig (54° innertemperatur).
7. Gräslökssås: Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs löken mjuk i 1/2 msk smör. Vispa ner crème fraiche, mjölk och fond. Sjud ca 5 min. Finhacka gräslöken och pressa limesaft och tillsätt till såsen. Krydda med 2 krm salt och 1 krm peppar. Mixa allt till en slät, grön sås.
8. Servera fisken med kokt potatis, gräslökssås och en grönsallad med tomater.
Visningar: 649
Inlagt 2011-12-23 09:37:23

