Receptbeskrivning
Citronkyckling
M F via Lotta Nilsberth
Ingredienser
för
1 st kyckling stor gärna ekologisk
1 st gul lök(ar)
rosmarin salvia och/eller timjan
2.5 dl apelsinsaft pressad
2.5 dl vitt vin
1 tsk chili röd, torkad och mald
1 tsk salt
3 st citron(er) små helst ekologiska
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk svartpeppar
1 st gul lök(ar)
rosmarin salvia och/eller timjan
2.5 dl apelsinsaft pressad
2.5 dl vitt vin
1 tsk chili röd, torkad och mald
1 tsk salt
3 st citron(er) små helst ekologiska
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk svartpeppar
Beskrivning
1. Sätt ugnen på 200°. Tryck in löken och örterna i kycklingen och lägg den med bröstsidan uppåt i en ugnsform. Blanda apelsinsaft och vin och häll hälften över kycklingen. Stryk på chili och salt på kycklingen och massera in det i skinnet. Stek i ugnen tills kycklingen är gyllenbrun, tar ca 25 minuter.
2. Häll på resten av vätskan, sänk ugnstemperaturen till 160 °. Stek kycklingen i ytterligare 40 minuter.
3. Rosta under tiden resten av kryddorna i en stekpanna tills de börjar dofta. Mortla kryddorna och halvera citronerna.
4. Ta ut kycklingen ur ugnen, dela den i bitar och lägg tillbaka bitarna i skyn. Strö på de rostade kryddorna och lägg även citronerna i formen. Stek i ca 20 minuter till. Köttet är färdigt när en termometer, som du stoppat in i kycklingen, visar 70°. Stick annars en kniv i en tjock del av kycklingen och se så att saften som kommer ut är genomskinlig, då är den färdig.
Recept: Tina Hellberg
Foto: Jurek Holzer
2. Häll på resten av vätskan, sänk ugnstemperaturen till 160 °. Stek kycklingen i ytterligare 40 minuter.
3. Rosta under tiden resten av kryddorna i en stekpanna tills de börjar dofta. Mortla kryddorna och halvera citronerna.
4. Ta ut kycklingen ur ugnen, dela den i bitar och lägg tillbaka bitarna i skyn. Strö på de rostade kryddorna och lägg även citronerna i formen. Stek i ca 20 minuter till. Köttet är färdigt när en termometer, som du stoppat in i kycklingen, visar 70°. Stick annars en kniv i en tjock del av kycklingen och se så att saften som kommer ut är genomskinlig, då är den färdig.
Recept: Tina Hellberg
Foto: Jurek Holzer
Visningar: 533
Inlagt 2012-10-18 19:47:53