Receptbeskrivning

Leilas goda focaccia

Ingredienser för
25 g (1/2 pkt) färsk jäst
3 dl ljummet vatten
0.5 dl god olivolja
2 msk honung
1 msk flingsalt
7 dl vetemjöl special
olivolja och flingsalt till plåten och utbak
1 focacciadeg (se grundrecept)
1 st ranka röda körsbärstomater på kvist
1 gula cocktailtomater
1 kruka färsk basilika
olivolja och flingsalt till plåten och utbak
1 focacciadeg (se grundrecept)
4 färsk rosmarin
olivolja och flingsalt till plåten och utbak
1 focacciadeg (se grundrecept)
200 g svarta oliver
2 msk fänkålsfrön
olivolja och flingsalt till plåten och utbak
1 focacciadeg (se grundrecept)
3 st rödlökar
olivolja och flingsalt till plåten och utbak


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Focaccia, grundrecept
2. Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
4. Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
5. Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
6. Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
7. Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
8. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
9. Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.
10. Focaccia med körsbärstomater och basilika Baka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt. Strö över tomater och basilika och tryck ner hela tomater och basilikablad i degen.
11. RosmarinfocacciaBaka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Krossa hela kvistar med rosmarin i mortel. Tillsätt lite olivolja och gnugga rund rosmarin och olja i morteln. Sätt fingrarna i degen så att det en formas massa hål, ringla över rosmarinoljan och strö över flingsalt.
12. Oliv- och fänkålsfocacciaKärna ur och hacka oliverna fint och krossa fänkålen i en mortel och strö över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att oliverna och fänkålen trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.
13. RödlöksfocacciaBaka ut degen och jäs den på en plåt enligt grundreceptet. Skala och skiva löken i tunna skivor. Strö lökskivorna över den färdigjästa degen på plåt. Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål och så att löken trycks ner i degen, ringla över rikligt med olivolja och strö över flingsalt.

Visningar: 162
Inlagt 2012-10-09 19:09:08