Receptbeskrivning

Enkla fisksoppan

Ingredienser för
2 st potatis(ar)
1 st morot/morötter
1 st paprika
1 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or) - 2 st
2 msk olivolja
5 dl fiskbuljong stark
2 dl vitt vin (kan uteslutas och ersättas med buljong)
1 konserverade tomater, hela (400 g) helst körsbärstomater
3 msk örtkryddor, färska hackade el 3 tsk torkade
400 g fiskfilé(er) fast t ex lax hoki
salt
svartpeppar nymalen
socker ev lite
1 st vitlöksklyfta(or) - 2 st
1 tsk flingsalt
1 crème fraiche lätt (2 dl)
saffran ev några korn


  30 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Börja med aiolin. Skala vitlöken och hacka den tillsammans med saltet. Pressa mot skärbrädan med sidan av knivbladet så att det blir en slät massa. Blanda med crème fraiche samt saffran om du har. Låt stå medan du gör soppan.

2. Skala och tärna potatis, morot, paprika, lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor gryta och fräs först potatis och morot ett par minuter och tillsätt sedan paprika, lök och vitlök. Låt allt fräsa under omrörning en minut.

3. Häll i buljong och vin och låt soppan sjuda utan lock tills potatisen och moroten mjuknat något. Tillsätt tomaterna och örterna och låt det sjuda ytterligare cirka 5 minuter.

4. Tärna fisken och lägg i den. Använder du fryst fisk behöver den bara vara halvtinad när du lägger i den. Låt allt koka upp igen och sjud sedan cirka 4–5 minuter tills fisken är genomkokt men inte trasig.

5. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite socker. Servera med fuskaiolin.

Receptet kommer från ”Smart & gott” (Kakao Förlag) av Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Vintips: Jens Dolk
Casal di Serra, 78 kr, 2006, Verdicchio dei Castelli di Jesi, Italien, 12419.

Visningar: 491
Inlagt 2012-10-14 15:28:46