Receptbeskrivning

Risrätt med linser och grönsaker

Ingredienser för
0.5 dl röda linser
1 dl vatten
3 st gul lök(ar) mellanstora
1.5 dl olja
50 g potatis(ar)
50 g morot
50 g okra
salt
2 st vitlöksklyfta(or)
0.5 ingefära färsk
2 msk koriander färsk
1.5 st chilifrukt ca (grön)
0.5 tsk garam masala eller dhansak masala
0.5 tsk gurkmeja malen
0.5 tsk spiskummin hela
0.5 tsk kardemumma malen
5 st kryddnejlika(or) hela
3 st svartpepparkorn hela
1 st kanelstång/stänger
1 dl kokosflingor riven
2.5 dl ris
1 st gul lök(ar)
3.5 dl kokosmjölk
2 dl vatten


  1 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Låt först linserna svälla i vatten en timme.

2. Koka dem i nytt vatten 10 minuter. Sila och låt svalna.

3. Skiva löken tunt. Värm lite av oljan i en panna och fräs löken tills den är gyllenbrun. Häll av oljan och lägg löken åt sidan.

4. Skala och tärna potatis och morötter. Värm ny olja och fritera först potatisen krispig, sedan morötterna. Skiva okran tunt och fritera även den. Blanda grönsakerna och salta.

5. Lägg löken i den tomma
pannan, men spara några ringar till garnering. Skala och hacka vitlök och ingefära fint, tillsätt och fräs 2 minuter.

6. Hacka koriander och chilifrukter och tillsätt dem och alla de övriga kryddorna, liksom den rivna kokosen. Fräs 5 minuter.

7. Häll i riset och linser. Hacka löken och rör i, liksom 1 tsk salt. Fräs alltsammans i 3 minuter. Vänd ner potatisblandningen, kokosmjölk och vatten och låt sjuda under lock på svag värme tills ris och linser är färdiga. Garnera med den sparade skivade löken.


Receptet kommer från "Masala – en resa till Indiens kök" (Bilda förlag) av Anna Lind Lewin
Foto: Håkan Elofsson

Vin: Cono Sur Reserva Viognier, 90:–, 2007, Colchagua, Chile, 98679.
Vintips: Jens Dolk




Visningar: 372
Inlagt 2012-10-14 20:52:45