Receptbeskrivning

Fransk nougat

Ingredienser för
2.75 dl strösocker
1 dl flytande honung
1 dl glykossirap
1 dl vatten
2 st små äggvitor
0.5 dl strösocker
100 g pistagenöt (gärna riktigt grön, typ iransk
130 g skållad sötmandel
130 g skalade hasselnötter
florsocker, att pudra med


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Sätt på ugnen på 150 grader.
2. Koka socker, honung, glykos och vatten i en kastrull tills sockerlagen når en temperatur på 148 grader. Använd en stektermometer.
3. Vispa under tiden äggvitorna och den andra mängden socker till en luftig och krämig marängsmet. Vispa inte för hårt (använd den flata vispen/blandaren i din köksmaskin).
4. Häll sedan sockerblandningen långsamt i en tunn stråle över marängsmeten och vispa i ca 10 minuter tills den känns vit och lite luftig.
5. Värm under tiden pistagenötter, mandel och hela, skalade hasselnötter i ugnen i ca 5 minuter och ta ut innan de börjar få färg.
6. Ta gärna på dig diskhandskar/engångshandskar i plast för att skydda dig från den varma massan.
7. Tillsätt varma nötter och mandel i smeten och rör ner dem försiktigt på lägsta hastighet. Blanda bara så att nötterna fördelas jämt i smeten.
8. Pudra florsocker på ett bakplåtspapper eller silikonmatta.
9. Bred ut smeten, pudra igen ovanpå och lägg slutligen över ett bakplåtspapper/silikonmatta.
10. Kavla eller tryck ut nougaten till cirka 1,5 cm tjocklek och låt svalna.
11. Skär i bitar. Förvara gärna i glasburkar i rumstemperatur.

Visningar: 157
Inlagt 2012-10-20 10:10:35