Receptbeskrivning
Skinkstek med rotsaker
Ingredienser
för
1 st skinkstek på minst 1 kg gärna med svål
4 msk olivolja
2 tsk rosmarin
4 st potatis(ar) stora
200 g selleri
200 g kålrot
salt och peppar
4 msk olivolja
2 tsk rosmarin
4 st potatis(ar) stora
200 g selleri
200 g kålrot
salt och peppar
Beskrivning
Så här gör du:
1. Sätt igång ugnen på 150 grader.
2. Skåra svålen om det finns någon.
3. Riv eller pressa vitlöksklyftan i olivoljan.
4. Pressa citron över skinksteken. Salta, peppra och strö på rosmarin runt om.
5. Droppa över hälften av vitlöksoljan och gnugga in skinksteken med oljan och kryddorna.
6. Lägg i en stor långpanna och stoppa in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Stek i ugnen tills termometern visar 65 grader. Räkna med att det tar 1 1/2 timme
7. Skala rotsakerna och skär i bitar. Dela tomaterna. Tryck bort sådant prassligt ytterskal på lökarna om det sitter löst, mer behöver de inte skalas.
8. Ta ut långpannan ur ugnen. Lägg ut rötter, lökar och tomathalvor runt skinksteken. Salta och peppra vegot. Strö över rosmarin även här om du vill. Droppa över det som är kvar av vitlöksoljan. In i ugnen igen och dra upp värmen till 175 grader.
9. Ta upp den färdigstekta steken och låt vila 10 minuter innan du skär upp den.
10. Häll vinet/vattnet i långpanna och skyffla runt med rotsakerna så att fastbrända köttsafter löses upp och du får en sky. Mosa ner några tomathalvor i skyn om du vill.
11. Servera till den skivade steken.
Recept: Jon Hansson
1. Sätt igång ugnen på 150 grader.
2. Skåra svålen om det finns någon.
3. Riv eller pressa vitlöksklyftan i olivoljan.
4. Pressa citron över skinksteken. Salta, peppra och strö på rosmarin runt om.
5. Droppa över hälften av vitlöksoljan och gnugga in skinksteken med oljan och kryddorna.
6. Lägg i en stor långpanna och stoppa in en stektermometer så att spetsen hamnar mitt i steken. Stek i ugnen tills termometern visar 65 grader. Räkna med att det tar 1 1/2 timme
7. Skala rotsakerna och skär i bitar. Dela tomaterna. Tryck bort sådant prassligt ytterskal på lökarna om det sitter löst, mer behöver de inte skalas.
8. Ta ut långpannan ur ugnen. Lägg ut rötter, lökar och tomathalvor runt skinksteken. Salta och peppra vegot. Strö över rosmarin även här om du vill. Droppa över det som är kvar av vitlöksoljan. In i ugnen igen och dra upp värmen till 175 grader.
9. Ta upp den färdigstekta steken och låt vila 10 minuter innan du skär upp den.
10. Häll vinet/vattnet i långpanna och skyffla runt med rotsakerna så att fastbrända köttsafter löses upp och du får en sky. Mosa ner några tomathalvor i skyn om du vill.
11. Servera till den skivade steken.
Recept: Jon Hansson
Visningar: 339
Inlagt 2013-01-08 17:00:30

