Receptbeskrivning

Paolos gnocchigratäng

Ingredienser för


  40 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Antal portioner: 4

Ingredienser

Tomatsås
400 g passerade tomater
400 g krossade tomater
1 st gul lök
4 st hela vitlöksklyftor
10 st strimlade basilikablad
2 tsk salt
1 tsk svartpeppar
1 nypa socker
3 msk olivolja
Gnocchi
800 g potatis, med skal (mjölig sort, ej färskpotatis)
3.5 dl vetemjöl, ca
2 st ägg
1 msk olivolja
1.5 dl riven parmesanost
125 g mozzarella, skuren i små bitar

1. Värm upp oljan i en kastrull. Skala och halvera den gula löken och låt lökhalvorna tillsammans med vitlöksklyftorna långsamt fräsa i oljan, utan att de tar färg. Tillsätt tomater, basilika, salt, peppar och socker.
2. Låt tomatsåsen koka under lock på svag värme i ca 45 minuter. Plocka upp och kasta den gula löken och vitlöksklyftorna.
3. Gör gnocchin under tiden som såsen kokar.
4. Koka potatisarna mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet, och låt potatisarna svalna en aning. Skala och pressa dem i en potatispress.
5. Häll den pressade potatisen och det mesta av mjölet på en arbetsyta och gör en grop i mitten. Knäck ner äggen i gropen, tillsätt olivoljan och arbeta samman till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl.
6. Dela degen i bitar och rulla ut till längder med en diameter på 2 cm. Skär längderna i 2 cm långa bitar.
7. Tryck lätt och rulla varje gnocchi mot en gaffel, så att de får ett randigt mönster på ena sidan och en lätt skålning på den andra. Strö mjöl över gnocchibitarna så att de inte klibbar fast i varandra.
8. Sätt ugnen på 200°.
9. Koka gnocchin ca 3 minuter i lättsaltat vatten. När de flyter upp till ytan är de färdiga. Ta upp gnocchin med en hålslev och låt rinna av.
10. Varva tomatsås, gnocchi, mozzarella och parmesanost i en ugnsfast form. Börja och avsluta med tomatsås.
11. Gratinera i ugn i ca 20–25 minuter.

Visningar: 2167
Inlagt 2012-10-21 19:33:39