Receptbeskrivning
Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke
Mats Lestander via Ica.se
Ingredienser
för
1 oxfilé
1 msk smör eller margarin
300 g haricots verts
3 schalottenlök
2 msk balsamicovinäger
gorgonzola
salt och peppar
150 g gorgonzola
3 dl grädde
1 kycklingfond
1 msk smör eller margarin
300 g haricots verts
3 schalottenlök
2 msk balsamicovinäger
gorgonzola
salt och peppar
150 g gorgonzola
3 dl grädde
1 kycklingfond
Beskrivning
Sätt ugnen på 150°C.
Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta.
Lägg över i en ugnsform. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50-60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
Öka ugnsvärmen till 175°C.
Sås: Koka upp grädde och kycklingfond. Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och balsamicovinäger.
Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna.
Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3-4 minuter (gasolbrännare kan också användas).
Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och Senaps- och kantarellpotatis.
För alla
Läs noga ingredienserna i buljongtärningen annars är rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk och laktos.
Gör laktos- och mjölkfri: byt smör mot olja eller mjölkfritt margarin. Ersätt gorgonzolan med något mjölkfritt ostalternativ, sojaost eller tofu. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green.
Visningar: 832
Inlagt 2011-12-28 17:20:43

