Receptbeskrivning
Ostrisotto med svamp
Ingredienser
för
Beskrivning
En karaktärsfylld lagrad ost betyder
allt i den har rätten. Risotto serveras
ofta som mellanrätt eller som
tillbehör till kött och fisk. Men den
fungerar utmärkt som huvudrätt
tillsammans med lantbröd och en
krispig grönsallad.
Gör så här
1. Ansa och skär svampen i bitar.
Skala och finhacka löken. Fräs lök
och nästan all svamp (spara lite till
garnering) i smör i en gryta tills löken
blir glansig och all vätska kokat in.
Tillsätt riset och fräs det glansigt.
Häll ner vinet och ca 3/10 av
buljongen.
2. Låt risotton koka på medelstark
värme så att buljongen kokar in
långsamt. Tillsätt mer buljong efter
hand tills allt kokat in. Rör då och då, speciellt mot slutet av kokningen. Beräkna koktiden till ca 20 min för att riset ska få den rätta al dente-konsistensen.
3. Ta grytan från värmen och rör ner osten. Krydda med peppar, strö över kantareller och garnera med färsk timjan.
Ingredienser 6 portioner
200 g blandsvamp
2st schalottenlök
1msk smör
4dl arborioris
2dl torrt vitt vin
1l hönsbuljong
200 g vällagrad präst
1 krm svartpeppar
Garnering
1 knippe färsk timjan
allt i den har rätten. Risotto serveras
ofta som mellanrätt eller som
tillbehör till kött och fisk. Men den
fungerar utmärkt som huvudrätt
tillsammans med lantbröd och en
krispig grönsallad.
Gör så här
1. Ansa och skär svampen i bitar.
Skala och finhacka löken. Fräs lök
och nästan all svamp (spara lite till
garnering) i smör i en gryta tills löken
blir glansig och all vätska kokat in.
Tillsätt riset och fräs det glansigt.
Häll ner vinet och ca 3/10 av
buljongen.
2. Låt risotton koka på medelstark
värme så att buljongen kokar in
långsamt. Tillsätt mer buljong efter
hand tills allt kokat in. Rör då och då, speciellt mot slutet av kokningen. Beräkna koktiden till ca 20 min för att riset ska få den rätta al dente-konsistensen.
3. Ta grytan från värmen och rör ner osten. Krydda med peppar, strö över kantareller och garnera med färsk timjan.
Ingredienser 6 portioner
200 g blandsvamp
2st schalottenlök
1msk smör
4dl arborioris
2dl torrt vitt vin
1l hönsbuljong
200 g vällagrad präst
1 krm svartpeppar
Garnering
1 knippe färsk timjan
Visningar: 198
Inlagt 2012-10-26 17:55:18

