Receptbeskrivning
Choklad- och fikonkaka
P D via AlltomMat.se
Ingredienser
för
150 g fikon, torkade
3 msk cognac
200 g smör, rumstempererat
2 dl brun farin
1 dl strösocker
4 st ägg
100 g mörk choklad, grovt hackad
1 dl russin
0.5 tsk nejlikor, malda
1 krm muskotnöt, mald
1 msk kanel, mald
1 tsk ingefära, mald
1 st apelsin, finrivet skal
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 dl florsocker
3 msk smör, smält
2 msk kaffe
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
3 msk cognac
200 g smör, rumstempererat
2 dl brun farin
1 dl strösocker
4 st ägg
100 g mörk choklad, grovt hackad
1 dl russin
0.5 tsk nejlikor, malda
1 krm muskotnöt, mald
1 msk kanel, mald
1 tsk ingefära, mald
1 st apelsin, finrivet skal
3.5 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
2 dl florsocker
3 msk smör, smält
2 msk kaffe
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
Beskrivning
1. Sätt ugnen på175°. Klipp bort den hårda toppen på fikonen och skär dem i strimlor. Lägg fikonen i en skål och häll över cognacen. Låt dem dra ca 2 timmar.
2. Rör ihop smör, brun farin och socker. Tillsätt äggen ett i taget och rör till en jämn smet. Rör ner chokladen, russin, fikon med cognac, kryddor och apelsinskalet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
3. Smörj och bröa en rund kakform, 1 1/2 liter. Häll ner smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp. Kakan smakar bäst om den får stå till sig1-2 dygn.
4. Rör ihop alla ingredienser till glasyren. Bred glasyren på kakan när den svalnat.
2. Rör ihop smör, brun farin och socker. Tillsätt äggen ett i taget och rör till en jämn smet. Rör ner chokladen, russin, fikon med cognac, kryddor och apelsinskalet. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner i smeten.
3. Smörj och bröa en rund kakform, 1 1/2 liter. Häll ner smeten i formen. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 1 timme. Låt kakan vila en stund i formen innan den stjälps upp. Kakan smakar bäst om den får stå till sig1-2 dygn.
4. Rör ihop alla ingredienser till glasyren. Bred glasyren på kakan när den svalnat.
Visningar: 934
Inlagt 2012-10-30 16:16:41

