Receptbeskrivning

Rådjurssadel

Ingredienser för
9 rådjurssadel
1 msk salt
1 msk peppar
10 g smör eller margarin
1 kg potatis
3 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
3 dl grädde
salt, efter smak
3 st gula lökar
2 st morötter, medelstora
50 g smör eller margarin
1 dl vatten
1 st köttbuljong, tärning
1 msk soja
1 tsk fransk senap
2 msk tomatpuré
1 msk gelé, helst rönnbär eller rödvinbärsgel
8 st enbär
1 dl grädde
1 dl rött vin


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. RådjurssadelSätt ugnen på 150 grader.

2. Lossa filéerna från ryggbenet. Lägg tillbaka filéerna, linda snöre runt.
3. Stek sadeln hastigt på hög värme i en stekpanna så att den får en fin färg. Salta och peppra.

4. Sätt in sadeln i ugnen med en form under som samlar upp den saft som rinner ur köttet.

5. Låt vara i ugnen i 40 min. Kontrollera med en stektermometer efter 30 min.
6. PotatisgratängSätt ugnen på 225 grader.
7. Sätt ugnen på 225 grader.

8. Skala och skiva potatisen.

9. Skala och skiva löken.

10. Lägg skivad potatis i ett första varv så att den täcker en smörjd ugnsform.

11. Strö över ett lager med lök, salta måttligt.

12. Pressa en vitlök över, försök fördela så gått det går.

13. Fortsätt med ytterligare varv med skivad potatis lök och vitlök enligt ovan. Beroende på hur djup formen är. Avsluta med ett lager av skivad potatis.

14. Häll på grädden.

15. Täck formen med ugnsfolie. In i ugnen, låt stå i 30 minuter ta bort folien och sedan låt stå i 20 minuter till.

16. ViltsåsFinhacka löken. Tärna morrötterna. Krossa enbären.

17. Lägg smöret i en kastrull, häll i löken och morrötterna, låt koka/sjuda i 5 min. Rör om då och då.

18. Tag av kastrullen. Sila av morrötterna och löken, häll tillbaka såsen i kastrullen.

19. Tillsätt vattnet, köttbuljongen, sojan, senapen, tomatpurén, gelén och enbären, låt koka på svag värme i 5-10 minuter. Vill man ha såsen lite tjockare, tillsätt maizena till önskad konsistens.

20. Tillsätt vinet och grädden och låt koka på svag värme i ytterligare 5 minuter.

Visningar: 1526
Inlagt 2011-12-29 18:56:27