Receptbeskrivning

Chili- och limemarinerad grillad lax

Ingredienser för
500 g laxfilé, rensad på ben men med skinnet kvar
3 msk olivolja
1 st röd chilifrukt
1 ingefära, ca 2 cm
2 st vitlöksklyftor
1 st limefrukt, skuren i små bitar
1 dl repad koriander
1 dl repad oregano
1 dl repad timjan
1 dl repad basilika
salt
peppar
2 st stora mogna mangofrukter
1 koriander
0.5 st liten rödlök
0.5 st röd chilifrukt
1 st lime frukt, juicen
salt
400 g svarta bönor, hemkokade eller färdigköpta
0.5 st liten rödlök
0.5 st röd chilifrukt
1 st lime, saft
salt
peppar
2 msk olivolja
1 knippe rödbetor
0.5 dl olivolja
1 st citron
1 st vårlök
1 dl oregano
1 dl timjan
1 dl basilika
0.5 dl solrosfrön
0.5 dl sesamfrön
0.5 dl pumpafrön
salt
peppar
en påse blandad bladsallad
2 st avokado
rostade solrosfrön
rostade sesamfrön
rostade pumpafrön
1 st vårlök
3 msk olivolja
1 msk vit balsamvinäger
lite honung
Örtsalt
peppar
2 dl ekologisk grekisk yoghurt
1 bit ingefära
1 st lime, zest
några nypor flingsalt


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Chili- och limemarinerad laxfiléLägg alla ingredienser utom oljan i en stor mortel och hacka till en röra. Tillsätt olivolja och blanda. Låt stå och dra i rumstemperatur i ca i timme.
2. Placera laxen på ett fat och gnugga in röran på ovansidan av laxen. Salta och låt stå en timme. Spara lite röra till grillningen.
3. Lägg på laxen med skinnet neråt och lägg på locket, grilla i 15-20 minuter beroende på hetta och tjocklek på laxen.
4. Ta upp laxen med en stor stekspade och låt skinnet vara kvar på gallret. Placera på ett vackert fat och servera.
5. MangosalsaSkär upp mangon i 1 cm kuber och placera i en lagom stor skål.
6. Hacka rödlök och chili fint, se till att tömma chilifrukten på kärnor och trådarna på innerväggarna innan du hackar (akta ögonen).
7. För ner hacket med mangon och repa av bladen från koriander och blanda i. Salta måttligt. Den här rätten kan göras i förväg och stå i kylskåp och dra med lite plastfolie över.
8. Salsa på svarta bönerSkölj bönorna noga i kallt vatten, dock inte under för hård stråle då bönorna kan bli lite geggiga. Lägg sedan bönorna i en skål. 
9. Hacka rödlök och chili fint, se till att tömma chilifrukten på kärnor och trådar innan du hackar (akta ögonen). För ner hacket i bönorna och blanda runt. 
10. Blanda sedan i olivolja, limejuice och koriander. Salta och peppra. Den här rätten kan också göras i förväg och stå i kylskåp och med lite plastfolie över.
11. Rödbetor i örtsås med rostade frönKoka rödbetorna med skinnet på tills de är klara, vilket kan variera beroende på hur stora de är. Men minst 30 minuter brukar det ta. Se till att ta en ganska djup kastrull och täck rödbetorna med vatten.
12. Låt koka upp och sänk sedan och låt puttra med locket på. Kolla med jämna mellanrum att det inte kokar torrt, eller kokar över. Det är jobbigt med allt rött vatten.
13. Under tiden rosta fröna i en stor stekpanna på medium värme, skaka runt lite då och då så fröna blir jämnt rostade. Lägg i solrosfrön först, sedanpumpafrön och sist sesamfrön. När sesam fröna börjar knäppa brukar det vara klart.
14. Häll över i en mindre skål och blanda med en nypa flingsalt.
15. Hacka örterna och bland med olivolja och citron, salta och peppra och låt stå medan rödbetorna kokar klart.
16. När rödbetorna är klara, häll av det varma vattnet och skölj snabbt med lite kallt vatten. Ta sedan på dig ett par plast, eller diskhandskar och ta bort skalet. Det brukar glida av ganska lätt.
17. Ta en liten kniv och skär upp rödbetorna i bitar och lägg i en passande skål. Häll över örtmixen och blanda, toppa med de rostade fröna. Salta och peppra.
18. Avokadosallad med rostade frön/valnötterBlanda de torra ingredienserna i en salladsskål. Tillsätt dressingen när det är dags att serveras och blanda med lätta tag.
19. Yoghurt med lime och ingefäraRiv ingefära och lime fint och lägg i en skål, tillsätt yoghurt och rör om. Salta och pressa över lite lime och kanske några droppar olivolja. Dekorera med en tunn limeklyfta.

Visningar: 331
Inlagt 2012-11-14 20:12:45