Receptbeskrivning

Lax- och romtårta

Ingredienser för
75 g smör
kavring
150 lax
200 lax
3 dill
1 stenbitsrom
1 majonnäs
1 dl crème fraiche
1 krm peppar
rödlök
dill


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Smält smöret. Skär brödet i bitar. Mixa det i en matberedare eller med stavmixer. Tillsätt det smälta smöret under mixning.
Tryck ut blandningen på bottnen i en plastfolieklädd form, ca 24 cm i diameter (för 10 port).
Ställ i kylen ca 2 timmar.
Fyllning: Skär den kallrökta laxen i mindre bitar. Ta bort ev skinn från den varmrökta laxen och mosa den med gaffel. Rör ihop båda laxsorterna, dill, rom, majonnäs, crème fraiche och peppar.
Lyft upp brödbottnen och ta bort plasten. Lägg bottnen på ett fat. Bred ut fyllningen på brödbottnen. Ställ i kylen fram till servering.
Garnera med finhackad rödlök och dill precis före servering.

För alla
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: kontrollera brödet, använd matfett och crème fraiche som är laktosfria. Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen.
Gör mjölkproteinfri: kontrollera brödet, byt smör mot mjölkfritt matfett. Ersätt crème fraiche med mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja). Läs ingrediensförteckningen på majonnäsen.
Gör äggfri: kontrollera brödet. Välj äggfri specialmajonnäs eller använd enbart crème fraiche och smaksätt den med lite fransk senap och dragon.

Visningar: 478
Inlagt 2012-01-02 05:23:12