Receptbeskrivning

Amerikansk kalkon

Ingredienser för
4 st selleri
450 g fläskfärs
225 g rivet äpple
110 g valnötter
125 g smör
1 tsk timjan
hönsbuljong
salt
peppar
7 kg kalkon
175 g vitt bröd
225 g lök, finhackad


  45 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
Skölj ur kalkonen utanpå och inuti och torka av med hushållspapper.

Fyllning: Hacka sellerin och valnötterna. Riv citronskal, bröd och äpple.
Bryn löken, sellerin och köttfärsen.
Ta av från värmen och tillsätt sedan vitt bröd, äpple, valnötter, timjan, rivet citronskal, salt, peppar och eventuellt lite hönsbuljong.

Fyll kalkonen med fyllningen, men packa inte för hårt, fyllningen sväller när den suger upp vätska från köttet.

Bind upp fågeln och lägg den med bröstet uppåt på galler över en långpanna.

Pensla hälften av smöret på bröstet, låren och vingarna.
Krydda med salt och peppar och sätt in kalkonen i ugnen.

Smält resten av smöret tillsammans med samma mängd vatten eller buljong och ös fågeln med denna blandning två till tre gånger i timmen. Ös även med stekskyn som samlas i långpannan.

Låt kalkonen steka i 3,5-4 timmar i 140 grader.


Visningar: 305
Inlagt 2013-06-07 16:41:59