Receptbeskrivning

Grilltider

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
*KÖTTSLAG*
*SKIVTJOCKLEK*
*TID*
*NÖTKÖTT*

- Entrecôte, biff
1½ cm
2-3 min/sida

- Grillskiva av högrev och rostbif
1½ cm
3-4 min/sida

- Rostas i skivor
2 cm
2-3 min/sida
*FÄRS*

- Hamburgare
1 cm
ca 2 min/sida
*GRISKÖTT*

- Karré, kotlett med ben
1½ cm
3-4 min/sida

- Kotlettmedaljonger
2 cm
3-4 min/sida

- Skinkbörsar
1½ cm
3- 4 min/sida

- Flintastek*
2-3 cm
ca 10-15 min/sida

- Revbensspjäll, port bitar*
3-4 cm
ca 15 min totalt

- Spareribs

25-30 min

- Grillribs
1-2 cm
4-5 min/sida
*LAMMKÖTT*

- Kotlett, skivad stek
1½ cm
2-3 min/sida

- Kotlettmedaljonger
1½ cm
3- 4 min/sida

- Tunnbringa

ca 4-5 min/sida

- Spjäll, port bitar*
ca 3 cm
ca 10-15 min totalt
*KORV*

- Frukostkorv, chorizo, kolbasz, salsicca

ca 8 min

- Grillkorv

ca 4 min

- Falukorv i skivor

2 min/sida

*Vänd flera gånger

- Tjocka köttbitar och stekar skall inte ligga för nära glöden eftersom
de
skall grillas under längre tid på svagare värme. Tunnare köttskivor
skall
ligga närmre glöden för att få hetare värme.
- Man skall inte pensla grillolja på köttet när det ligger på grillen.
Droppar
grilloljan ner i glöden bildas eldsflammor och bränna köttet.
- Om det slår upp eldsflammor ur glöden kan man vara beredd med en
sprayflaska
med vatten.
- Vänd köttet när det börjar "svettas" på ovansidan. När rosa köttsaft
börjar
tränga upp på andra sidan är köttet rosa inuti. Fortsätt grillningen om
du
vill ha köttet genomgrillat.
- Vänd inte köttet för ofta, då blir inte värmen tillräckligt hög för
att
sluta till köttets porer och förhindra att köttsaft kommer ut. Blir ytan
fuktig
av köttsaft är det svårt att få en fin grillyta.
- Känn på köttet med grilltången om det är klart. Är köttet mjukt är det
rått i mitten, blir det lite mer motstånd är det rosa i mitten och om
köttet
känns hårt är det genomgrillat. Som en extra slutkontroll kan man skära
ett
litet snitt i kanten

Visningar: 179
Inlagt 2014-04-21 13:48:14