Receptbeskrivning

Lussebullar

Ingredienser för
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
250 g kesella
2 dl socker
1 g saffran
16 dl vetem
60 st russin
1 st ägg


  30 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
---------- Vidarebefordrat meddelande ----------
Från: Per Bergstrand
Datum: 4 december 2011 20:04
Ämne: Lussebullar
Till: Per B

Receptet är beräknat för ca 30 stycken bullar.

Gör så här

1. Värm smör och mjölk i en kastrull till 37 grader (fingervarmt).

2. Smula ner jästen i en rymlig bunke. Häll lite av den ljumma
mjölkblandningen i bunken och blanda tills all jästen löst sig. Blanda
i resten av vätskan.

3. Blanda ner kesella, saffran, socker och salt.

4. Tillsätt nästan allt mjölet, gärna lite i taget och arbeta degen
smidig. Tillsätt mer mjöl om det behövs.

5. Täck över degen med en duk och låt jäsa i rumstemperatur cirka 60
minuter.

6. Lyft upp degen på ett mjölat bakbord och knåda den några minuter.

7. Dela degen i cirka 30 bitar. Rulla sen bitarna till längder, cirka
2 centimeter i diameter.

8. Snurra ändarna åt varsitt in mot mitten och lägg dem på en plåt som
är smord eller klädd med bakplåtspapper.

9. Tryck ner russin i snurrornas mitt och låt sen jäsa ytterligare 45
minuter till dubbel storlek.

10. Sätt ugnen på 225 grader.

11. Vispa upp ägget med 1 matsked mjölk och pensla bullarna med blandningen.

12. Grädda mitt i ugnen cirka 5-8 minuter tills de blivit gyllenbruna.

13. Ta ut bullarna och låt dem svalna på ett galler

Visningar: 148
Inlagt 2012-12-03 14:41:16