Receptbeskrivning
Ingredienser för
4 dl socker
4 dl sirap
4 dl grädde
2 msk smör
2 st lime, rivet skal
400 g mörk choklad


  0 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull och koka sakta till 145 grader och tills massan stelnat. Prova att göra ett kulprov genom att droppa lite av smeten i ett glas kallt vatten. Om det stelnar och blir hård är kolasmeten klar. Tag av från spisen.
2. Tillsätt smör och finrivet limeskal.
3. Bred ut massan på ett bakplåtspapper på en plåt och låt stelna.
4. Temperera choklad: Smält 1/3 av chokladen i vattenbad, tag av från spisen och rör ner resterade finhackad choklad. Rör i chokladen då och då tills den svalnat till cirka 28 grader (man börjar kunna se att chokladen är tempererad när den tjocknat lite).
5. Bred ut den över kolaknäcken med hjälp av en palett.
6. Skär eller bryt daimen i bitar när den stelnat helt. Förvara i rumstemperatur.

Visningar: 278
Inlagt 2012-11-29 14:52:15