Receptbeskrivning
Mannerströms saftiga lussekatter
Ingredienser
för
100 g smör
1 g saffran (2 kuvert)
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl, ca
1 dl russin till dekoration
1 st ägg till pensling, uppvispat
1 g saffran (2 kuvert)
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl strösocker
1 msk kardemumma, nystött
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl, ca
1 dl russin till dekoration
1 st ägg till pensling, uppvispat
Beskrivning
1. Smält smöret i en kastrull tillsammans med saffran.
2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
3. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.
6. Låt jäsa med bakduk i 30 minuter.
7. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord.
8. Arbeta den smidig och dela i två delar.
9. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
10. Rulla varje bit till en smal rulle och forma lussekatter.
11. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
12. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
13. Värm ugnen till 225 grader.
14. Pensla bullarna med ägg.
15. Grädda dem i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
16. LÃ¥t svalna under bakduk.
2. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
3. Smula ner jästen i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen.
4. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
5. Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken.
6. Låt jäsa med bakduk i 30 minuter.
7. Lägg degen på ett lätt mjölat bakbord.
8. Arbeta den smidig och dela i två delar.
9. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
10. Rulla varje bit till en smal rulle och forma lussekatter.
11. Lägg på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
12. Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
13. Värm ugnen till 225 grader.
14. Pensla bullarna med ägg.
15. Grädda dem i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
16. LÃ¥t svalna under bakduk.
Visningar: 539
Inlagt 2012-11-29 14:58:09

