Receptbeskrivning

Familjens favoritjulkola

Ingredienser för
100 g smör
2 dl vispgrädde
3.5 dl strösocker
1 dl sirap
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk glukos eller honung


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Smält smöret i en tjockbottnad kastrull.
2. Blanda i resten av ingredienserna.
3. Glukosen (finns på apoteket) eller honungen gör att kolan inte sockrar sig.
4. Rör med en visp så att smeten blir slät.
5. Rör sedan bara då och då under kokningen, inte hela tiden.
6. Koka på medelvärme tills temperaturen når 125 grader, kolla med digitaltermometer.
7. Eller gör kulprovet, se nedan.
8. Häll upp smeten i en liten smord långpanna, eller liknande form, ca 20 x 30 cm.
9. Låt stelna.
10. Lyft försiktigt över hela ”kakan” på en skärbräda och skär eller klipp lagom stora kolor.
11. Vik in kolorna i smörpapper, slå ev snören om (men det är överkurs …).

Visningar: 218
Inlagt 2012-11-29 16:00:27