Receptbeskrivning
Dinkelbröd
Ingredienser
för
100 g dinkelkorn kokt enligt ovan
25 g jäst
50 g honung ( 2 1/2 msk)
7.5 dl vatten fingervarmt
500 g dinkelmjöl fullkorn( ca 8 dl)
500 g dinkelsikt ( ca 8 dl)
25 g salt (ca 1 msk)
dinkelkorn kokt enligt ovan
25 g jäst
50 g honung ( 2 1/2 msk)
7.5 dl vatten fingervarmt
500 g dinkelmjöl fullkorn( ca 8 dl)
500 g dinkelsikt ( ca 8 dl)
25 g salt (ca 1 msk)
dinkelkorn kokt enligt ovan
Beskrivning
2- 3 bröd
1. Blötlägg den hela dinkeln i vatten över en natt. Koka den nästa dag i 15–20 minuter och låt
svalna.
2. Rör ut smulad jäst och honung i ljummet vatten till fördegen. Blanda i dinkelmjölet och rör om tills allt mjöl har löst sig. Täck med bakduk och låt stå i 1 timme.
3. Blanda ner dinkelsikt, salt och den kokta dinkeln i fördegen. Kör 10 minuter i hushållsassistent på så låg hastighet som möjligt. Den sista minuten kan man köra lite snabbare.
4. Smörj två större eller tre mindre formar. Fyll dem till två tredjedelar med deg, täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
5. Värm under tiden ugnen till 190–200 grader.
6. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
1. Blötlägg den hela dinkeln i vatten över en natt. Koka den nästa dag i 15–20 minuter och låt
svalna.
2. Rör ut smulad jäst och honung i ljummet vatten till fördegen. Blanda i dinkelmjölet och rör om tills allt mjöl har löst sig. Täck med bakduk och låt stå i 1 timme.
3. Blanda ner dinkelsikt, salt och den kokta dinkeln i fördegen. Kör 10 minuter i hushållsassistent på så låg hastighet som möjligt. Den sista minuten kan man köra lite snabbare.
4. Smörj två större eller tre mindre formar. Fyll dem till två tredjedelar med deg, täck med bakduk och låt jäsa ca 45 minuter.
5. Värm under tiden ugnen till 190–200 grader.
6. Grädda brödet i mitten av ugnen i ca 35 minuter.
Visningar: 441
Inlagt 2012-01-02 18:40:59

