Receptbeskrivning

Köttfärspaj

Ingredienser för
125 g smör pajdeg
1 dl vetemjöl pajdeg
1 dl grahamsmjöl pajdeg
1 st gul lök
100 g champinjoner
1 st paprika
400 g nötfärs
dl chilisås
2 msk tomatpure
1 st morötter
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk timjan
50 g ost, riven


  60 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Pajdegen:

Ta fram smöret och skär i mindre bitar. Häll mjölet i en bunke och rör
om. Lägg i smöret. Låt det ligga en stund så att smöret blir rumsvarmt
om det inte redan är det så blir det lättare att få till en deg.
Finfördela smöret i mjölet med fingertopparna eller elvisp och arbeta
ihop till en jämn och fin pajdeg. Om du gör varianten med kesella,
tillsätt den och arbeta snabbt ihop till en deg.
Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30
minuter. (eller frys 10 min)
Grädda pajskalet i mitten av ugnen i 200°C i 10-12 minuter tills det
fått fin färg.

Pajfyllningen:
Skala och hacka lök, skiva champinjonerna och skär paprikan i små
bitar. Hetta upp en stekpanna med smör och stek lök, champinjoner och
paprika. Lägg över på ett fat.
Stek färsen i smör. Häll på chilisås eller tomatpuré. Strö över mjöl
och låt köttfärsen suga upp mjölet och därefter häll på vattnet och
rör runt. Tillsätt köttbuljong, salt och timjan, riv ner morot. Låt
koka upp och puttra ca 5 minuter. Rör ihop med löken, svampen och
paprikan. Smaka av och tillsätt ev. mer salt.

Häll röran i pajskalet, strö över riven ost och grädda i 200°C i
mitten av ugnen i ca 30 minuter

Visningar: 434
Inlagt 2012-12-07 07:24:35