Receptbeskrivning
Pestopaj och rostade grönsaker
Ingredienser
för
6 dl siktat dinkel eller vetemjöl
250 g kallt smör
4 msk kallt vatten
4 st paprikor, i olika färger
3 st rödlökar
1 st stor squash
200 g champinjoner
2 msk olivolja
2.1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
200 g fetaost
7 st ägg
2.5 dl mellangrädde
2 dl mjölk
1 burk pesto, 200 g
5 st semisoltorkade tomater
10 st svarta oliver med kärnor
6 st cocktailtomater (garnering om så önskas)
250 g kallt smör
4 msk kallt vatten
4 st paprikor, i olika färger
3 st rödlökar
1 st stor squash
200 g champinjoner
2 msk olivolja
2.1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
200 g fetaost
7 st ägg
2.5 dl mellangrädde
2 dl mjölk
1 burk pesto, 200 g
5 st semisoltorkade tomater
10 st svarta oliver med kärnor
6 st cocktailtomater (garnering om så önskas)
Beskrivning
1 Häll mjöl och salt i matberedarens skål. Tillsätt det kalla smöret i små kuber. Mixa snabbt ihop till en smulig massa.
2 Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller använd fingertopparna och arbeta så snabbt som möjligt ihop till en deg.
3 Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.
4 Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en stor ugnsform, ta lite deg i taget. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
5 Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och krydda med salt och peppar.
6 Rosta grönsakerna (och cocktailtomaterna för garnering) i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Rör om någon gång under tiden. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag så att all vätska rinner av. Låt grönsakerna svalna.
7 Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Skär upp de soltorkade tomaterna i strimlor och fördela dom och oliverna över grönsakerna. Smula över osten. Vispa ihop ägg, mjölk och pesto. Häll äggstanningen över grönsakerna.
8 Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter.
9 Låt pajen kallna, skär den i bitar och garnera med rostade cocktailtomater.
2 Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Eller använd fingertopparna och arbeta så snabbt som möjligt ihop till en deg.
3 Lägg degen i en plastpåse och låt den vila i kylen cirka 1 timme.
4 Sätt ugnen på 200 grader. Tryck ut degen i en stor ugnsform, ta lite deg i taget. Nagga bottnen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen 10–12 minuter.
5 Fyllningen: Ansa grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över oljan och krydda med salt och peppar.
6 Rosta grönsakerna (och cocktailtomaterna för garnering) i mitten av ugnen cirka 25 minuter. Rör om någon gång under tiden. Ta ut grönsakerna och häll över dem i ett durkslag så att all vätska rinner av. Låt grönsakerna svalna.
7 Fördela grönsakerna i det förgräddade pajskalet. Skär upp de soltorkade tomaterna i strimlor och fördela dom och oliverna över grönsakerna. Smula över osten. Vispa ihop ägg, mjölk och pesto. Häll äggstanningen över grönsakerna.
8 Grädda pajen i mitten av ugnen tills den är genomgräddad och har vacker färg, cirka 40 minuter.
9 Låt pajen kallna, skär den i bitar och garnera med rostade cocktailtomater.
Visningar: 770
Inlagt 2012-12-09 17:14:10

