Receptbeskrivning

Kryddig helgkalkon

Ingredienser för
3 kg kalkon
50 g smör eller margarin
2 honung
2 msk soja
1 apelsin
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
2 äpplen
2 dl hönsbuljong
3 dl grädde
majsstärkelse
svartvinbärsgelé
salt och peppar
hasselbackspotatis
grönsaker


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Tina kalkonen om den är fryst enligt anvisningen på förpackningen. Ta ur kråset.
Sätt ugnen på 225°C.
Smält matfettet och blanda med honung, soja, rivet apelsinskal–saft, salt och svartpeppar. Låt det koka ihop ca 5 minuter. Skölj och torka kalkonen. Fyll den med äpplen i klyftor. Fäst ihop öppningen med steknålar eller trästickor. Knyt ihop benen med ett steksnöre.
Lägg kalkonen med bröstet upp i en ugnssäker form. Pensla med kryddblandningen. Stek i nedre delen av ugnen i 15 minuter. Sänk ugnstemperaturen till 175°C. stek ytterligare i 30 minuter. Ta ut kalkonen och pensla den med resten av kryddblandningen. Fortsätt att steka och ös den då och då med skyn. Beräkna ca 2 1/2 timmars sammanlagd stektid eller tills innertemperaturen är 72°C.
Sila skyn och koka upp den. Tillsätt hönsbuljong och grädde och låt koka ca 5 minuter. Red av med majsstärkelse utrört i lite vatten. Smaksätt med svartvinbärsgelé, salt och peppar.
Servera kalkonen med picklade grönsaker, hasselbackspotatis och gräddsås.

För alla
Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen. I övrigt är rätten fri från gluten och ägg.
Laktosfri: använd laktosfritt matfett och laktosfri grädde.
Mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut grädden mot havre-, soja- eller risalternativ.
 
 

Visningar: 462
Inlagt 2012-01-05 09:10:01