Receptbeskrivning

Lantbröd med surdeg

Ingredienser för
surdeg:
1 dl vetemjöl
1 dl vatten
25 g jäst
bröddeg:
surdegen
25 g jäst
5 dl vatten
17 dl vetemjöl (ca 1 kg)
1 g olivolja
2 tsk salt
mjöl till utbakning


  0 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning
1. Dag 1, Surdeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en liten bunke. Häll på vattnet och rör tills jästen smälter. Rör ut mjölet i vattnet. Täck med plastfilm eller folie och låt bunken stå i rumstemperatur i 1 dygn.
2. Dag 2, bröddeg: Mät upp mjölet, värm vattnet till 37° och smula jästen i en bunke. Tillsätt lite av vattnet och rör tills jästen smälter. Häll i resten av vattnet, surdegen, saltet, oljan och mjölet. Arbeta ihop till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i 1 1/4 timme.
3. Sätt ugnen på 250°. Strö generöst med mjöl på bakbordet. Stjälp upp degen och dela den i två delar. Rulla degen i mjöl och forma försiktigt, utan att knåda, 2 limpor. Låt jäsa under duk i 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i ugnen i 15 minuter. Stäng av ugnen och låt bröden stå inne i ytterligare 10 minuter. Låt limporna svalna på galler utan duk så får bröden knaprig skorpa.

Visningar: 143
Inlagt 2012-12-15 19:52:43