Receptbeskrivning

Sivans älgfärsbiffar

Ingredienser för
400 g älgfärs
4 dl västerbottensost riven eller annan lagrad hårdost
1 msk vilt & kantarellfond eller kalvfond
1 tsk salt ca
1 krm svartpeppar grovmalen
2 msk potatismjöl
1 st ägg
1 dl vichyvatten eller annat kolsyrat vatten
smör till stekning
350 g champinjoner ca eller annan svamp skivade eller i bitar
1.5 dl matlagningsgrädde


  30 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
1. Rör samman älgfärsen med 1 dl av osten och 1/2 msk av fonden samt salt, peppar, potatismjöl, ägg och vatten.

2. Forma till fyra större eller åtta mindre biffar och bryn dem i smör. Stek svampen så att den får lite färg.

3. Sätt ugnen på 225 grader.

4. Bred ut svampen i botten på en smord ugnsfast form. Lägg biffarna ovanpå och strö över resten av osten. Blanda 1/2 msk fond med matlagningsgrädden och häll i formen.

5. Gratinera i ugnen i 10–15 minuter.

6. Servera biffarna med kokt eller pressad potatis, gärna mandelpotatis. Haricots verts och lingonsylt är gott till.


Recept: Ingrid Eriksson
Foto: Jurek Holzer

Vin: Château Bouscassé, 99:–, 2004, Frankrike, 2204.
Vintips: Jens Dolk



Visningar: 4777
Inlagt 2012-12-16 22:03:09