Receptbeskrivning
Sivans älgfärsbiffar
Ingredienser
för
400 g älgfärs
4 dl västerbottensost riven eller annan lagrad hårdost
1 msk vilt & kantarellfond eller kalvfond
1 tsk salt ca
1 krm svartpeppar grovmalen
2 msk potatismjöl
1 st ägg
1 dl vichyvatten eller annat kolsyrat vatten
smör till stekning
350 g champinjoner ca eller annan svamp skivade eller i bitar
1.5 dl matlagningsgrädde
4 dl västerbottensost riven eller annan lagrad hårdost
1 msk vilt & kantarellfond eller kalvfond
1 tsk salt ca
1 krm svartpeppar grovmalen
2 msk potatismjöl
1 st ägg
1 dl vichyvatten eller annat kolsyrat vatten
smör till stekning
350 g champinjoner ca eller annan svamp skivade eller i bitar
1.5 dl matlagningsgrädde
Beskrivning
1. Rör samman älgfärsen med 1 dl av osten och 1/2 msk av fonden samt salt, peppar, potatismjöl, ägg och vatten.
2. Forma till fyra större eller åtta mindre biffar och bryn dem i smör. Stek svampen så att den får lite färg.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Bred ut svampen i botten på en smord ugnsfast form. Lägg biffarna ovanpå och strö över resten av osten. Blanda 1/2 msk fond med matlagningsgrädden och häll i formen.
5. Gratinera i ugnen i 10–15 minuter.
6. Servera biffarna med kokt eller pressad potatis, gärna mandelpotatis. Haricots verts och lingonsylt är gott till.
Recept: Ingrid Eriksson
Foto: Jurek Holzer
Vin: Château Bouscassé, 99:–, 2004, Frankrike, 2204.
Vintips: Jens Dolk
2. Forma till fyra större eller åtta mindre biffar och bryn dem i smör. Stek svampen så att den får lite färg.
3. Sätt ugnen på 225 grader.
4. Bred ut svampen i botten på en smord ugnsfast form. Lägg biffarna ovanpå och strö över resten av osten. Blanda 1/2 msk fond med matlagningsgrädden och häll i formen.
5. Gratinera i ugnen i 10–15 minuter.
6. Servera biffarna med kokt eller pressad potatis, gärna mandelpotatis. Haricots verts och lingonsylt är gott till.
Recept: Ingrid Eriksson
Foto: Jurek Holzer
Vin: Château Bouscassé, 99:–, 2004, Frankrike, 2204.
Vintips: Jens Dolk
Visningar: 5091
Inlagt 2012-12-16 22:03:09

