Receptbeskrivning

Irakisk böngryta

Ingredienser för
5 dl torkade vita bönor
6 st quornfiléer
7 msk olja
1 dl tomatpuré
2 msk salt
1 msk chilipeppar, stark
2 tsk svartpeppar
2 msk citronsaft
10 st vitlöksklyftor
2 st finhackade gula lökar
3 l vatten


  60 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Vita bönor är rika på fibrer, protein och mineraler. De har en mild smak och passar i grytor, sopor och sallader. Den här grytan smaker något helt annat än vita bönor på burk med tomatsås. Jag brukar utgå från torkade vita bönor. Man kan använda färdigkokta men då ska de inte koka så länge, de blir mosade då. Servera gärna med ris.



Gör så här:
Blötlägg bönorna i vatten över natten. Häll bort blötläggningsvattnet. Lägg bönorna i en gryta tillsammans med ca 1 liter vatten och koka på svagvärme tills bönorna är mjuka. Sila bort vattnet.
Värm 2 liter vatten och koka kycklingen i ca 30 minuter. Ta bort skum som kommer upp till ytan. Spara buljongen. Värm oljan och stek kycklingen och löken under omrörning. När kycklingen fått en fin stekytan tillsätt tomatpuré och paprikapulver och stek. Tillsätt bönor, salt, vitlöksklyftor, citronsaft och kycklingbuljong. Låt sjuda under lock i ca 20-25 minuter.

Visningar: 487
Inlagt 2012-12-16 22:25:00