Receptbeskrivning

Mjuk pepparkaka med lingongrädde

Ingredienser för
100 g smör eller margarin
2 st ägg
2 dl strösocker
1 dl gräddfil
1 tsk mald ingefära
1 tsk malda nejlikor
2 tsk mald kanel
3 dl vetemjöl (3 dl motsvarar 180 g)
2 tsk bakpulver
matfett och ströbröd till formen


  45 min
 SvÃ¥righet: Medel
Beskrivning
Sätt ugnen på 175˚C.

Smörj och bröa en bakform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter (för 8 bitar). Smält matfettet och låt det svalna.

Vispa ägg och socker poröst. Rör ner gräddfil, matfettet, kryddorna och mjölet blandat med bakpulvret. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 minuter eller tills kakan känns torr.
Låt kakan stå i formen på ett galler ca 5 minuter innan kanten på formen lossas. 

Servera gärna med vispad grädde blandad med lingonsylt.

För alla
Kakan innehåller ägg.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfritt mjöl.
Gör laktosfri: använd matfett och gräddfil utan laktos. Servera med laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: använd mjölkfritt matfett. Byt ut gräddfilen mot Sour Supreme (innehåller soja). Servera med mjölkfritt vispbart gräddalternativ.

Visningar: 514
Inlagt 2012-12-19 21:02:49