Receptbeskrivning

Grym pizzadeg

Ingredienser för


  30 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Grym Pizzadeg

Pizzadegen blir perfekt och det blir godare pizzor än man äter på pizzerian... mums.


Ingredienser

1 kg 16 dl Vetemjöl (Ej special)
6 dl ljummet vatten
12.5 gram 0,25 paket blå jäst (vanlig)
1 tsk salt
1 tsk socker
Instruktioner

1. Blanda mjöl, socker, salt i en bunke. Jag kör med en kitchen aid, men det går lika bra för hand.

2. Blanda ut jästen (1/4 paket) i vattnet och häll gradvis i vattnet medans du kör maskinen på låg/mellan fart.

3. Kör 6-7 minuter tills degen känns elastisk. Det är ok, om den är lite klibbig, fastnar det lite på fingret medans du känner på den är det perfekt. Är den för lös så häller du bara på mer mjöl tills den känns ok.

4. Vält ut degen på mjölad bänk, knåda ut den till formen av en limpa. Dela nu degen i 6 lika stora bitar.. brukar bli ca en hand i bredd per bit. Runddriv nu bitarna till fina bullar (http://www.youtube.com/watch?v=sZ4CKh_wbY8) nyp ihop dom i botten och lägg "Nypsidan" nedåt på en plåt, täck med en våt handduk/plastfolie, obs att se till så att handuken/folien täcker runt om hela bullen för bästa resultat.

5. Låt nu degen jäsa i "kylen" minst 6timmar innan du bakar din goda pizza med den. Ha inte bråttom, då blir den inte lika bra Låt den gärna stå över natten eller gör degen på morgonen för pizza till middag. OBS att den ska jäsa i kylen!!

6. Gå sen till närmsta pizzeria och se hur dom bakar ut den, det är en speciell teknik om man vill få det riktigt bra. Grädda sen pizza efter dina förutsättningar... men kör så varmt som möjligt, minst 250grader. Gör du degen efter receptet kan du stå som en kung och jonglera med pizzadeg om det är det som är din grej, för den blir elastisk och gudagod. Lycka till

Visningar: 664
Inlagt 2012-12-25 12:10:18