Receptbeskrivning

Hålkakor med potatis

Ingredienser för
25 jäst
4 dl vatten
potatis
1 tsk fänkål
1 salt
1 msk honung
1 rågmjöl
vetemjöl


  60 min
 Svårighet: Medel
Beskrivning

Smula jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37°C. Häll vattnet över jästen och rör om så att den löser sig. Pressa eller mosa potatisen och stöt fänkålen i en mortel. Rör ner potatis, fänkål, salt, honung och rågmjölet. Arbeta ner det mesta av vetemjölet och arbeta degen ca 5 minuter.
Låt degen jäsa övertäckt med bakduk ca 30 minuter.
Arbeta ner degen i bunken. Ta upp degen på mjölad bänk och arbeta den smidig med resten av mjölet. Dela den i 4 lika stora bitar (för 4 bröd) och kavla eller platta ut till runda kakor ca 20 cm i diameter. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel och ta med mått ut ett litet hål i mitten.
Jäs dem övertäckta med bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225°C.
Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

För alla
Rätten innehåller gluten, men är fi från laktos, mjölkprotein och ägg.

Visningar: 145
Inlagt 2012-01-06 17:17:45