Receptbeskrivning

Hjortrongino med lakritsglass

Ingredienser för
lakritsrippel
3 st käck (lakritsgodis)
1 msk vatten
hjortrongino
0.5 st vaniljstång
200 g hjortron
1 msk strösocker
0.5 tsk maizena majsstärkelse
40 g vit choklad
lakritsglass
2 st äggulor
1.5 dl strösocker
3 dl vispgrädde
3 st äggvitor
1 tsk salmiakpulver (el. turkisk peppar)
anissockerflarn
1 tsk anis
1 dl strösocker
3 msk vatten


  30 min
 SvÃ¥righet: Lätt
Beskrivning
Hjortron och lakrits är en kombination som förvånar. Den sötsakers glassen smakar gott tillsammans med hjortron.
1. Lakritsrippel: Bryt Käcken i bitar och smält den tillsammans med vatten i en kastrull. Låt svalna.
2. Glass: Blanda äggulor och socker i en kastrull. Låt sjuda under vispning till en kräm. Låt svalna.
3. Vispa grädden och äggvitorna var för sig. Blanda ner salmiak i äggvispet och vänd ner grädde och äggvita. Klä en form med plastfolie och häll ner glassmassan och varva med lakritsrippel.
Ställ in i frysen i minst 5 timmar.
4. Anissockerflarn: Finkrossa anis i en mortel. Blanda socker och vatten i en kastrull. Låt koka till en karamell, tills temperaturen är 155 gr. Rör ner anis. Häll upp på bakplåtspapper. Låt stelna och bryt sedan försiktigt i bitar.
5. Hjortrongino: Sätt ugnen på 250 gr. Dela och skrapa ur vaniljfrön. Koka ihop hjortron, socker och vanilj. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och rör ner i hjortronen. Låt koka upp. Riv den vita chokladen fint.
6. Lägg hjortronen i små ugnssäkra portionsformar. Strö över choklad och gratinera högt upp i ugnen tills chokladen fått lite färg. Passa dem noga. Den vita chokladen bränns lätt.
7. Skär upp glassen i fyrkanter. Servera med hjortrongino och anissockerflarn.

Visningar: 731
Inlagt 2012-12-26 11:24:00