Receptbeskrivning
Helstekt oxfilé med gorgonzolatäcke
Erika Stenman via Ica.se
Ingredienser
för
1 oxfilé
1 msk smör eller margarin
300 g haricots verts
3 schalottenlök
2 msk balsamicovinäger
gorgonzola
salt och peppar
150 g gorgonzola
3 dl grädde
1 kycklingfond
1 msk smör eller margarin
300 g haricots verts
3 schalottenlök
2 msk balsamicovinäger
gorgonzola
salt och peppar
150 g gorgonzola
3 dl grädde
1 kycklingfond
Beskrivning
Sätt ugnen på 150°C.
Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta.
Lägg över i en ugnsform. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50-60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
Öka ugnsvärmen till 175°C.
Sås: Koka upp grädde och kycklingfond. Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och balsamicovinäger.
Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna.
Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3-4 minuter (gasolbrännare kan också användas). Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och Senaps- och kantarellpotatis.
För alla
Läs noga ingredienserna i buljongtärningen annars är rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk och laktos. Gör laktos- och mjölkfri: byt smör mot olja eller mjölkfritt margarin. Ersätt gorgonzolan med något mjölkfritt ostalternativ, sojaost eller tofu. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green.
Putsa filén fri från ev hinnor. Bryn filén runt om i smör tills den fått fin stekyta.
Lägg över i en ugnsform. Krydda med 1 tsk salt och 2 krm peppar. Stick in en stektermometer mitt i köttet. Stek i mitten av ugnen till 50-60°C innertemperatur, ca 40 minuter. Ta ut köttet och låt vila i smörpapper i minst 10 minuter.
Öka ugnsvärmen till 175°C.
Sås: Koka upp grädde och kycklingfond. Hacka osten till såsen och rör ner den. Varmhåll utan att koka.
Koka haricots vertsen i ett par minuter. Häll av och blanda med lök och balsamicovinäger.
Skär köttet i portionsskivor, eller två tunnare per person, lägg på ett ugnssäkert fat/form. Lägg skivor av gorgonzola på köttbitarna.
Sätt in köttet i ugnen och låt gorgonzolan smälta lite, 3-4 minuter (gasolbrännare kan också användas). Ta ut och servera med haricots verts, gorgonzolasås och Senaps- och kantarellpotatis.
För alla
Läs noga ingredienserna i buljongtärningen annars är rätten är fri från gluten och ägg men innehåller mjölk och laktos. Gör laktos- och mjölkfri: byt smör mot olja eller mjölkfritt margarin. Ersätt gorgonzolan med något mjölkfritt ostalternativ, sojaost eller tofu. Byt grädden mot tex havrebaserad gräddersättning från Oatly eller Go Green.
Visningar: 1264
Inlagt 2012-12-27 20:19:48

