Receptbeskrivning

Fisk- och räkmosaik med dillcrème

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
• Recept
• Medel
• Tid: Över 60 min
• Portioner: 6
Fisk- och räkmosaik med dillcrème
En superfestlig förrätt, utmärkt för stora högtider och fester som till exempel nyårsafton. Denna mosaik på fisk och räkor är lika rolig att servera som fin att titta på. Lax, torsk och räkor blir tillsammans med en gnutta citron, lite paprika och en kräm med dill, överraskande gott.


4 Portioner

Befintlig

4 port.Ingredienser
• 250 g laxfilé
• 250 g torskfilé
• 2 dl skalade räkor (2 dl motsvarar ca 100 g)
• 1 röd paprika
• finrivet skal av 1 citron
• 1 1/2 msk gelatinpulver
• citronklyftor och späda salladsblad till garnering
• smör till formen
• 1 1/2 tsk salt
• 2 krm peppar
Dillcrème
• 2 dl crème fraiche
• 1/2 dl finskuren dill
Så här gör du
Detta är ett recept från Buffé nr 12 2012
1. Dagen före nyårsafton. Sätt ugnen på 175°C.
2. Skär fisken i ca 1 cm stora tärningar. Grovhacka räkorna.
3. Dela, kärna ur och skär paprikan i så fina tärningar det går. Blanda försiktigt ihop alla ingredienser med gelatinpulvret i en bunke. Krydda med salt och peppar.
4. Smörj en brödform (25 x 10 cm för 6 port) och täck bottnen med bakplåtspapper.
5. Fyll formen med fisk- och skaldjursröran. Täck formen med aluminiumfolie. Ställ formen i en ugnssäker form. Fyll med vatten.
6. Tillaga mitt i ugnen ca 45 minuter. Låt svalna och ställ i kylen minst 12 timmar.
7. Dillcrème: Vispa crème fraichen med elvisp i en bunke tills den blivit ordentligt fast. Först blir den lös, men ju längre den vispas, desto fastare blir den. Blanda ner dillen. Smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen. Hit kan förberedas.
8. Nyårsafton, 30–60 minuter före servering: Stjälp upp fisk- och räkmosaiken och skär i skivor. Lägg upp på ett serveringsfat eller tallrikar. Låt stå framme.
9. Strax före servering: Toppa med dillcrème och garnera med späda salladsblad och citronklyftor.
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: byt smör mot laktosfritt matfett och använd laktosfri crème fraiche.
Gör mjölkproteinfri: ersätt smör med mjölkfritt matfett. Byt crème fraiche mot mjölkfritt alternativ, t ex Sour Supreme (innehåller soja) eller Yosa Havre fraiche, och uteslut vispningen.

Visningar: 358
Inlagt 2012-12-28 08:48:46