Receptbeskrivning

Bacontryfferad fläskfilé med sherrysky

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning


Bacontryfferad fläskfilé med sherrysky
*
* * *
* Till 4 personer

Ingredienser
600 g färsk fläskfilé
1-2 röd spansk peppar
2 skivor bacon
1 tsk salt
2 msk smör
2 dl blötlagd shiitake eller förvälld karljohanssvamp
2 dl torr sherry +
1 dl vatten
1 tsk soja
Rödlöksblomma:
4 medelstora rödlökar
4-8 msk smör

Gräddkokt potatis:
6-8 potatisar
2 dl mellangrädde, eller vispgrädde +
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1 krm muskot


Gör så här:
1. Blötlägg den torkade shiitakesvampen ca en halvtimme.
2. Värm ugnen till 200°. Skala lökarna, skär av mycket lite i botten och något mer av toppen och ruta löken uppifrån, men så att den håller ihop i botten.
3. Lägg en smörklick på varje lök och ugnsbaka den 1 timme. Lägg på ännu en smörklick när en halvtimme gått.
4. Snitta fläskfilén på längden. Vik upp den, krydda med finhackad peppar och lägg i bacon. Vik ihop och bind om med bomullsgarn eller fäst med tandpetare.
5. Skala och skär potatisen i tärningar. Koka den nästan färdig i vatten 10–15 minuter. Sila upp och koka den mjuk och krämig i grädden. Smaka av med salt och muskot.
6. Bryn fläskfilén runtom i smör. Salta den.
7. Klipp de sega skaften av shiitakesvamparna, krama ur och lägg hattarna eller förvälld karljohan i pannan bredvid fläskfilén. Fräs ytterligare några minuter och tillsätt sedan sherry, vatten och soja.
8. Smaka av sältan, täck med lock och bräsera 5–10 minuter tills filén beräknas vara nätt genomkokt.
9. Ta upp och låt köttet vila någon minut i folie innan det skärs upp på snedden.
Servera med tillbehören och bjud saltkvarn till löken.




Visningar: 682
Inlagt 2012-12-28 09:12:49