Receptbeskrivning

Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Hallonsorbet fylld med vaniljmascarpone på chokladkexbotten
En riktig bomb med guldkant för ett sprakande avslut! Inspirerad av Nobelfesternas glassbomber men i det lilla formatet. Det här är en uppfriskande dessert där syrlig sorbet möter krämig vaniljmascarpone.
4 port.
.
Ingredienser
.•3/4 l hallonsorbet
•1/2 ask mascarpone (1/2 ask motsvarar 125 g)
•50 g smör
•50 g mörk choklad
•9 st fullkorns digestivekex
•1 dl vispgrädde
•3 msk vanilj likör (Liqeur 43)
•2 msk honung
•2 tsk färskpressad citronjuice
.Hallonsås
.•250 g frysta, tinade hallon
•2 msk socker
•hallon till garnering
.Glittrande karamell
.•2 dl socker
•1 dl vatten
•2 krm ättiksprit (12 %).Så här gör du

1.Dagen före nyårsafton: Smält smöret i en kastrull. Grovhacka chokladen. Mixa hastigt kexen tillsammans med chokladen till grova smulor i en matberedare. Blanda i smöret.
2.Vispa grädden fluffig i en bunke. Blanda ner mascarpone, likör, honung och citronjuice. Rör till en slät konsistens.
3.Fyll 6 kaffekoppar/portionsformar (à ca 1 1/2 dl för 6 port) till 3/4 med sorbet. Se till att trycka ner sorbeten så att det inte blir några mellanrum.
4.Spritsa i, eller gör en liten urgröpning i mitten och klicka i, gräddblandningen.
5.Fördela kex- och chokladsmulorna i ett jämnt lager på sorbeten så att du får som ett lock. Ställ i frysen.
6.Hallonsåsen: Mixa hallonen i matberedare eller med stavmixer. Passera genom finmaskig sil. Blanda med sockret. Ställ kallt.
7.Karamell: Blanda socker, vatten och ättiksprit i en kastrull. Koka upp. Koka på medelvärme till en sirapsliknande konsistens och guldig färg. Häll ut på ett bakplåtspapper. Låt karamellen svalna och stelna. Knäck karamellen och krossa i mortel till vackra guldliknande flakes/korn.
8.Nyårsafton, 10 minuter före servering: Ta fram desserterna och låt stå 5 minuter. Doppa formarna hastigt i hett vatten. Stjälp upp »bomberna« på tallrikar. Dela dem på mitten. Servera med hallon och hallonsås. Garnera gärna med glittrande karamell.
För alla
Gör glutenfri: välj glutenfria digestivekex från t ex Semper.
Gör laktosfri: ersätt mascarpone med t ex laktosfri färskost, använd ren mörk choklad av god kvalitet. Välj matfett, kex och grädde utan laktos. Kontrollera innehållet i sorbeten.
Gör mjölkproteinfri: ersätt mascarpone med mjölkfritt, t ex tofu eller annat mjölkfritt färskostalternativ. Använd mjölkfritt matfett och ren mörk choklad av god kvalitet. Välj mjölkfria kex och byt grädden mot vispbar havre- eller sojabaserad gräddersättning. Kontrollera innehållet i sorbeten.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i kex och sorbet.

Tips
Klä insidan av 6 kaffekoppar/portionsformar(à ca 1 1/2 dl för 6 port) med plastfolie. Låt plastfolien hänga lite över kopparnas kanter. Fyll till 3/4 med sorbet, gräddblandning och chokladkex. Vik över plasten och fryst i minst 4 timmar. Doppa sedan formarna hastigt i hett vatten och lyft ut »bomberna« med hjälp av plasten.

Visningar: 270
Inlagt 2012-12-28 12:08:57