Receptbeskrivning

Desserttallrik

Ingredienser för


  0 min
 Svårighet: Lätt
Beskrivning
Desserttallrik Avsluta middagen med en liten tallrik suveräna sötsaker. Ljuvliga choklad- och hasselnötstryfflar och en söt och lite seg mandelkaka med saffrans-och konjaksgrädde gör susen. Toppa mandelkakan med bär som havtorn, hjortron och björnbär. Mums!
Efterrätt
4 port.
.
Ingredienser
..Choklad- och hasselnötstryffel
.•150 g mörk choklad
•1/2 dl hackade hasselnötter
•1/2 krm flingsalt
•1 1/2 dl vispgrädde
•1 msk flytande honung
•25 g rumsvarmt smör
•kakao att rulla i
.Mandelkaka med saffrans- och konjaksgrädde
.•250 g mandelmassa
•1 äggvita
•1/2 påse saffran (1/2 påse motsvarar 1/4 g)
•1 1/2 msk konjak
•2 dl vispgrädde
•1 msk socker
.Till servering
.•frysta tinade bär, t ex havtorn, hjortron och björnbär.Så här gör du

Choklad- och hasselnötstryffel. Ger ca 25 stycken.

1.Finhacka chokladen. Lägg den i en bunke tillsammans med hasselnötter och flingsalt.
2.Värm grädde och honung i en kastrull. Häll den över choklad och nötter i bunken. Rör till en jämn smet.
3.Rör ner smöret i små klickar. Låt stå i rumstemperatur ca 1 timme. Ställ sedan i kylen 1 timme.
4.Forma till runda tryfflar. Ställ i kylen 15 minuter. Rulla i kakao. Ställ kallt till servering.
För alla
Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: använd laktosfria produkter av grädde och matfett.
Gör mjölkproteinfri: byt grädden mot ris-, havre- eller sojabaserad gräddersättning. Använd mjölkfritt matfett.



Mandelkaka med saffrans- och konjaksgrädde. Ger 12 stycken.

1.Sätt ugnen på 175°C.
2.Riv mandelmassan i en bunke. Blanda med äggvitan till en slät smet.
3.Spritsa eller klicka ut 12 runda kakor, ca 3 cm i diameter, på en bakpappersklädd plåt
4.Grädda mitt i ugnen 12–14 minuter. Låt svalna och förvara under plastfolie fram till servering.
5.Blanda saffran och konjak i en liten skål. Låt stå minst 5 minuter.
6.Vispa grädde och socker krämigt i en bunke.Tillsätt saffranskonjak. Vispa till en fluffig och gyllengul grädde.
7.Till servering: Klicka grädden på kakorna och garnera med bär.

Visningar: 503
Inlagt 2012-12-28 12:12:50